Broken Age: Act 1

Toen Tim Schafer zijn plannen voor Broken Age, destijds onder de naam Double Fine Adventure, op Kickstarter zette, was het zijn doel om daarmee 400.000 dollar op te halen. Dat zijn fans uiteindelijk bereid waren ruim drie miljoen dollar in zijn ambitieuze project te steken had hij niet verwacht.

Met al dat extra geld kon Schafer natuurlijk wel wat meer doen dan wat hij aanvankelijk bedacht had; het project werd steeds ambitieuzer. Misschien wel iets te ambitieus, zo bleek na enige tijd. De releasedatum werd naar achteren geschoven en de game werd in tweeën gesplitst: Act 1 en Act 2. Act 1 werd op 14 januari beschikbaar gesteld voor de backers. Vanaf 28 januari is Broken Age: Act 1 te koop via Steam. Act 2 wordt later dit jaar verwacht.

Broken Age is een point-and-click adventure met twee hoofdpersonen: Vella en Shay. Je kunt zelf kiezen met wiens verhaal je begint en tussentijds ook switchen tussen beide personages. Ik koos ervoor om met Vella te starten. Al snel kwam ik erachter dat zij op het punt stond haar leven te geven om haar geboortedorpje te redden door zich als levend offer beschikbaar te stellen. Gelukkig dacht Vella er net zo over als ik; ik moest er namelijk niet aan denken om dit leuke personage op te laten vreten door een of ander monster, dus hielp ik haar graag met zoeken naar een andere manier om haar familie en dorpsgenoten te redden.

Na een tijdje met Vella gespeeld te hebben, besloot ik eens een kijkje in het leven van Shay te nemen. Shay woont op een ruimteschip waar een overbeschermende computer, die graag wil dat Shay haar 'moeder' noemt, over hem waakt. De computer behandelt Shay als een klein kind en het wordt al snel duidelijk dat hij daar nou niet echt gelukkig van wordt. Ook Shay is dus op zoek naar een uitweg.

Beide verhalen zitten erg goed in elkaar. Broken Age zit vol charmante, grappige, typische, gekke en leuke personages. De grafische stijl is heel erg mooi. Ik heb genoten van de kleurrijke omgevingen en de vele leuke details die er te ontdekken zijn. Broken Age is voorzien van Engels ingesproken stemmen, onder andere die van Jack Black, Jennifer Hale en Elijah Wood. Ook dit is erg goed gedaan, de stemmen passen perfect bij de personages. De besturing is simpel; hoe kan het ook anders, het is immers een point-and-click adventure. De puzzels zijn niet echt moelijk te noemen, maar gelukkig zijn ze uitdagend genoeg om niet vervelend of saai te worden.

Het einde van Act 1 is erg verrassend; ik zag het in ieder geval niet aankomen en zat letterlijk met open mond te kijken naar hetgeen zich op mijn beeldscherm afspeelde. Ik ga hier natuurlijk niet verklappen waarom, maar kan je wel vertellen dat het eerste deel van Broken Age eindigt met een ware cliffhanger. Hopelijk duurt het niet heel lang meer voor Act 2 uitkomt!