CD: Kalmah - Seventh Swamphony

Drie jaar na het album 12 Gauge ligt er weer een nieuw album van de death metalband Kalmah in de schappen. Op Seventh Swamphony komen de Finnen weer verdomd melodieus uit de welbekende hoek. Kalmah is een death metalband, die in 1998 in Oulu werd opgericht door Pekka en Antti Kokko, die beiden voorheen speelden in de band Ancestor. Net als haar landgenoten Children Of Bodom maakt ook Kalmah bombastische melodieuze death metal, waarbij vooral de synthesizers een dominante rol spelen.

Kalmah - Seventh Swamphony

I say farewell to summer, and winterize my boat.
Onto the wooden horses, I put it up to rest.
And to the draining water, I will turn my back.
But along the icy cover, I will come back.
('Windlake Tale')

In vroegere tijden bestond een groot deel van Finland uit allerlei soorten moerassen. Eigenlijk was me dit gegeven tot voor kort totaal onbekend maar nadat ik een bepaald patroon bespeurde in de titels bij de albums van Kalmah (Swamplord in 2000 en Swampsong in 2003) ging ik toch maar eens zoeken in Google met bovenstaand resultaat. Voor Seventh Swamphony gingen de mannen van Kalmah naar de Tico-Tico Studios in Kemi (Finland) om daar een achttal nummers op de gevoelige band vast te leggen. Daarna werden de opnames afgemixt en gemastered door Jens Bogren, die we ook kennen van zijn uitstekende werk voor bands zoals Opeth, Katatonia, Soilwork, Daylight Dies, God Forbid, Iron Mask, Amon Amarth en Symphony X.

This is the start but where is the ending?
Do we still have means to pretend?
Creation shouting praise for the keeper.
Glory to the son of a man.

The shovel has let our Mother's blood.
Ingredient of life has been peeled off.
Slowly the land withers away.
Disappears into thin air.
('Seventh Swamphony')

Seventh Swamphony opent genadeloos hard met het beukende titelnummer van de plaat. Kalmah heeft sinds kort een nieuwe toetsenist in de persoon van Veli-Matti Kananen, die hier meteen mag laten horen wat hij in huis heeft. Met 'Seventh Swamphony' laat de band, die naast Kananen uit zanger en gitarist Pekka Kokko, gitarist Antti Kokko, bassist Timo Lehtinen en drummer Janne Kusmin bestaat, duidelijk horen dat agressie zich prima laat combineren met melodieuze metalmuziek. Het is eveneens de aftrap voor dik veertig minuten brute metal, waarbij de nekspieren van menig liefhebber van dit genre weinig rust zullen krijgen.

Eigenlijk kent de nieuwe plaat van Kalmah geen zwakke momenten en hebben ze met hun zevende plaat Seventh Swamphony een zeer evenwichtig album uitgebracht die eenieder, die bombastische metal kan bekoren, zeer zeker zal bevallen. Uitschieters op dit fijne album zijn de tracks 'Hollo', 'Wolves On A Throne' en de afsluiter 'The Trapper'. Dit is zeker een album die nog vaak in de speler zal belanden.

"The gleam dies out. But the fire's burning"