CD: Milk Music - Cruise Your Illusion

De uit Olympia, Washington afkomstige band Milk Music heeft zijn roots duidelijk in de melodieuze punkmuziek uit het einde van de tachtiger jaren. Met Cruise Your Illusion presenteert de band een sterk debuutalbum, dat klinkt als een release op het beroemde label SST.

Milk Music - Cruise Your Illusion

Milk Music is een band, die in het verleden nogal eens werd vergeleken met Dinosaur Jr, Hüsker Dü en The Minutemen. Bij het beluisteren van het debuutalbum Cruise Your Illusion moet ik eigenlijk meer denken aan een andere eveneens obscure punkband genaamd The Crucifucks, die in de tachtiger jaren een tweetal prachtige platen maakte voor Alternative Tentacles, het titelloze debuut in 1985 en het daarop volgende sublieme Wisconsin in 1987, om daarna weer in de obscuriteit te verdwijnen. Cruise Your Illusion opent met het instrumentale 'Caged Dogs Run Wild', een heerlijk stuk muziek dat wel wat aan het werk van Neil Young doet denken. Al vanaf de eerste tonen van 'Illegal and Free' snappen we ook de connectie met Dinosaur Jr. Alex Coxen's stem doet wel wat aan die van Jay Mascis denken en net als bij zijn band, is ook de muziek van Milk Music doorspekt met heerlijke lange gitaarsolo's. Dat geldt ook zeker voor 'New Lease on Love'. Op 'Cruising With God' horen we een tekst, die ook zo uit de pen van Doc Corbin Dart (The Crucifucks) had kunnen komen:

20 years have passed.
Welcome to the real fucking world, brother.
I’m so tripped on the free world.
I’m cruising with God.

Milk Music is een band die niet van treuzelen houdt en die grossiert in fijne korte puntige liedjes met een kop en een staart. 'Crosstown Wanderer' is daar een goed voorbeeld van en ook het instrumentale 'Coyote Road' klokt ver onder de twee minuten grens. Met nummers als 'No, Nothing, My Shelter' horen we dat de groep er goed aan heeft gedaan, door uit te breiden met een extra gitarist in de persoon van Charles Waring. Net als bij 'I've Got a Wild Feeling' leunt de muziek van Milk Music regelmatig op stuwende gitaarmuren met veel feedback. Met 'Dogchild' komen we dan toe aan een rustpuntje op dit energieke album. Het nummer komt over als een psychedelisch stuk country, dat zo uit een Jim Jarmusch-film zou kunnen komen.

'Lacey's Secret' en 'Runaway' zijn vervolgens weer van die fijne tracks waarbij we diverse links naar bands uit de SST-catalogus zouden kunnen noemen. Maar dat doen we dus niet, omdat we vinden dat Milk Music ook genoeg eigen smoel heeft op dit sterke debuutalbum. Een album dat trouwens ook een knaller van een afsluiter kent, in de vorm van het dik 8 minuten durende 'The Final Scene'. Met Cruise Your Illusion heeft de band een album afgeleverd waar ze trots op mogen zijn en waar liefhebbers van de wat hardere gitaarmuziek met veel feedback, zoals bijvoorbeeld Neil Young of Dinosaur Jr, zeker eens naar zouden moeten gaan luisteren. Daar krijg je dan namelijk geen spijt van.