Gadget: NAVIGON 20 Plus Europe 23

Als je dan eindelijk in het menu een bestemming hebt gekozen, zal het navigatiesysteem je een route aanbevelen welke het beste past bij je rijstijl, de dag van de week en het tijdstip. Daarnaast geeft hij ook nog (maximaal) twee alternatieve routes aan. Alle routes zie je van tevoren op de kaart aangegeven, zodat je ongeveer kunt zien hoe een route verloopt en waardoor je uiteindelijk beter een keuze uit kunt maken. Bij mijn eerste route merkte ik op dat hij redelijk vaak van de snelweg af ging. Na dit een aantal keer genegeerd te hebben en stug de snelweg te blijven volgen, kwamen bij de volgende ritjes die ik maakte met het navigatiesysteem inderdaad routes tevoorschijn met juist veel snelweg.

Zodra je een route hebt gekozen zal het navigatiesysteem een GPS-verbinding tot stand gaan brengen. In de verkorte handleiding staat dat dit bij de eerste keer of bij het langere tijd niet in gebruik hebben genomen van het navigatiesyteem zo'n 20 minuten kan duren. Bij mij vindt-ie er echter eentje binnen een minuut.

NAVIGON 20 Plus

Tijdens het rijden valt mij op dat afritten inclusief plaatsnamen worden opgenoemd. Dit geldt trouwens ook voor straatnamen. Af en toe moet je wel goed luisteren naar wat hij of zij nu precies zegt, maar meestal is het wel goed te verstaan. Het is een erg handige feature voor als er bijvoorbeeld precies twee afritten achter elkaar zitten en je niet zeker weet welke je moet hebben. Dan kun je tenminste ook nog naar de plaatsnamen op het bord kijken.

Wat ook erg fijn is, is dat hij vooraf laat zien welke rijstrook je precies moet hebben. Zo kun je ver van tevoren al de juiste plaats op de weg nemen, zodat je niet op het allerlaatste moment ineens van rijstrook dient te veranderen. Het navigatiesysteem laat sowieso steeds tijdig weten wanneer je iets kunt verwachten of wanneer je iets moet gaan doen. Dit rijdt erg rustig en je kunt de tijd nemen om een bepaalde actie op te volgen.

Nog wat handige extra's die het navigatiesysteem heeft is de SOS-noodhulp. Als je voor deze optie kiest, krijg je de nabijgelegen adressen van bijvoorbeeld de politie, ziekenhuizen en brandweer te zien en kun je ervoor kiezen dat het telefoonnummer hardop wordt opgenoemd.

Daarnaast maakt het navigatiesysteem gebruik van TMC (Traffic Message Channel). Het TMC-signaal bevat actuele informatie over verkeerssituaties die van belang zijn tijdens je route. Denk bijvoorbeeld aan files, wegafsluitingen of zoiets als een spookrijder. Bij een file zal het navigatiesysteem je dan ook een alternatieve route aanbevelen. Je kunt dan zelf kiezen of je de alternatieve route zult volgen, of dat je liever in de file gaat staan.

Voor toeristen is het navigatiesysteem ook een uitkomst, want er zit een Sightseeing Tours-functie op. Hiermee kun je in achttien Europese landen naar de bezienswaardigheden in de stad en op het platteland navigeren. Ook kun je van deze bezienswaardigheden allerlei informatie opvragen, zoals contactgegevens en openingstijden. Ze verkopen online ook nog toertochten voor zo'n veertien Europese landen. Hierin is een gehele toeristische route voor je vastgelegd. Ze doen je er wel ééntje cadeau om te testen, welke alvast is geïnstalleerd op het navigatiesysteem.

Wat ook handig is, zijn de drie POI's die je zelf dient in te stellen. Je kunt hierbij drie favoriete categorieën instellen zoals tankstations, geldautomaten, restaurants, scholen en nog veel meer. Deze worden dan, indien ingesteld, bovenaan het scherm weergegeven, met daarbij de afstand. Al deze zaken worden trouwens ook op de kaart weergegeven middels een icoontje, als je in de buurt van zo'n faciliteit komt.