TV: Time Warp

Populair wetenschappelijke programma's zijn met de komst van Discovery Channel steeds populairder geworden. Sinds enige tijd is in dit genre een nieuwe show te zien: Time Warp. Een programma waarbij alles draait om beweging, het vastleggen van die beweging om het vervolgens vertraagd af te spelen. Hoe ziet een ballon eruit als hij knapt? Wat is de impact van een kaakslag? Vragen waar we allemaal wel een antwoord op willen hebben. Biedt Time Warp uitkomst?


Populair genre
We kennen natuurlijk allemaal Mythbusters wel, en wat te denken van Brainiac.Het ene programma is misschien wat meer wetenschappelijk onderbouwd dan het andere, maar het heeft allemaal ten doel om de wetenschap een populairder en minder stoffig imago te geven. Time Warp wil ongetwijfeld met het succes van deze twee eerder genoemde programma's meeliften. In de show wordt gebruik gemaakt van high-speed camera's. Hiermee worden beelden gemaakt, die later vertraagd worden afgespeeld. Het doel is om te bekijken wat de impact is van bepaalde handelingen, of om erachter te komen wat er precies gebeurt tijdens acties die voor het blote oog te snel gaan.

Weinig onderbouwing
Op zich is dit een leuke insteek, die zeker mooie beelden oplevert. Het doorprikken van luchtbellen levert mooie beelden op, zo ook het vastleggen van vallende waterdruppels. Maar waar het programma een steek laat vallen, is op het punt van de uitleg. Het is eigenlijk niet meer en niet minder dan het laten zien van de beelden, zonder er een verklaring voor te geven waarom deze er zo uitzien. Hier kan grotere broer Mythbusters de winst pakken, want daar wordt net wat meer wetenschappelijke onderbouwing gegeven.


Presentator Jeff Lieberman weet een aardige performance te geven, en gaat zelf ook menig uitdaging niet uit de weg. Echter is ook hij niet in staat het programma meer diepgang te geven. De show zou eerder in een licht kunstzinnig genre geplaatst kunnen worden, omdat veel van de beelden neigen naar kunst. Wetenschappelijk mist het gewoon nét dat beetje verdieping. Is het daarmee een vervelend uurtje televisie? Nee, maar wie op zoek is naar échte antwoorden, is bij Time Warp aan het verkeerde adres. Zoek je gewoon een uurtje komisch, mooi en enigszins kunstzinnig beeldmateriaal, dan zit je op dinsdagavond tussen 21.00 en 22.00 uur goed bij Discovery Channel.

Zender: Discovery Channel
Gezien op: Dinsdagavond 21.00-22.00 uur (herhalingen op zondagavond)
Waardering: