CD: Findel - Enters The Shadowlands

Bart van Dalen speelde eerder in de Amersfoortse bands DNA en NIRC. Findel is zijn eenmansproject. Op zich is dat niet zo bijzonder, maar als iemand van 20 al behoefte heeft aan een eenmansproject, dan schept dat verwachtingen. Welke enorme hoeveelheid creativiteit zoekt er een uitweg langs deze artiest?

Findel – Enters The Shadowlands

Muse is het eerste waar je aan moet denken wanneer de eerste akkoorden de huiskamer invlammen. Als het eerste geweld uit Enters The Shadowlands is weggeëbd, blijkt het allemaal wat lichter verteerbaar dan de muziek van Muse. In het album is er volop ruimte voor freaky geluidjes. Bijvoorbeeld in het nummer German Movie, waar Bart een sample van zijn eigen stem op repeat heeft gezet. Wat meer poppy punk vinden we in Expedition (`Then, I, Elle`). Het gaat er stevig aan toe, totdat we bij het rustpuntje JK Rowling komen. Het is een ingetogen nummer met als basis een drumcomputer en cheesy casio-geluidjes. De stem van Bart is de belangrijkste opvulling. Het is een niet onaardige combinatie omdat zijn stemgeluid hier goed naar voren komt. De track It's A Point And Click Adventure Game With Outstanding Graphics bevat, zo te horen, een sample uit een oude Mario game. Daarnaast worden strings gebruikt op eenzelfde manier als dat je ze in een tranceplaat zou kunnen horen. Deze track smeekt om een remix door, bijvoorbeeld, iemand als T.Raumschmiere.

De beste track van het album is zonder meer de cover Sunrise. Hier wordt een popcornachtige tune van gemaakt die het nummer zeker geen onrecht aandoet. Eat this Nora Jones! Het niveau blijft hoog met het stenende Prozac Song. Hier is goed te horen hoe een jongensachtige stem in combinatie met drumcomputer en een massieve muur van geluid kan leiden tot een muzikaal hoogstandje. De rest van het album is wat rustiger en aangekomen bij het één na laatste nummer, Paper Pins and Peppermints, gaat het wat vervelen. In dit nummer is het ook allemaal iets te overdreven. De techniek is op een over-the-top manier toegepast, en dat was niet nodig geweest.

Findel (a.k.a. Bart van Dalen)

Bart van Dalen gebruikt weliswaar dezelfde geluiden als Muse, maar het drama ontbreekt. De muziek is bij vlagen druk en hectisch, alsof hij alles eruit moet gooien. De muziek is net zo speels als het album Homework van Daft Punk. Dit album scheurt net zo hard, maar het verschil is dat Findel de gitaar als belangrijkste wapen heeft, en niet de synthesizer. Een groot pluspunt van Findel is dat bewezen is dat dit ook live gespeeld kan worden. Dat maakt het een veelbelovend project. We gaan dan ook zien of die belofte in de toekomst waargemaakt kan worden. Dit album is een leuk tussendoortje met af en toe een vleugje genialiteit. Als Bart zich weet in te houden met het toepassen van computergeluiden dan kan dit interessante muziek opleveren.

Findel Live @ Bevrijdingsfestival Utrecht (2007)



Tracklist

01. Findel Enters The Shadowlands
02. Burnin` On Sunday
03. German Movie
04. 2 Cute 4 U
05. Finish The Sentence ("Oh Contestant…")
06. Expedition (`Then, I, Elle`)
07. JK Rowling
08. It`S A Point `N Click`-Adventure Game With Outstanding Graphics
09. Sunrise
10. Prozac Song
11. Saved By Private Ryan
12. Paper Pins And Peppermints
13. Present For Alice


Label: Rough Trade Releasedatum: 9 noveber 2007
Waardering: