CD: K-Liber - Schuurpapier

Ook bij dit album van K-Liber kan je niet stil blijven zitten. 22 Tracks vol met bubbling rythms en beats. Maar wat is er nu zo speciaal aan dit album? Wat is er anders dan de vorige albums? Want meestal klinken alle K-Liber tunes bijna hetzelfde.

Opvallend:
Wat me erg is opgevallen, is dat dit album vele oude, bekende, K-Liber nummers bevat. Nummers zoals ‘Magnifico’, ‘Doewatjewil’ en ‘Eyo Skaatje’ waren ook al op vorige albums geplaatst. Daarbij is het nog wel begrijpelijk dat Magnifico ertussen staat. Dat komt omdat bij de clip van ‘Viben’, op het eind een snippet van Magnifico wordt gespeeld. Maar Doewatjewil en Eyo Skaatje, die nota bene als bonustracks worden aangegeven, zijn dusdanig overbodig. Misschien is het wel leuk dat het erop staat, omdat het nu eenmaal bekende en leuke nummers van K-Liber zijn, maar voor mij part, hadden ze die ook weg mogen laten.

K-Liber is een groep, dat bestaat uit Antilianen. Ze komen uit Curaçao om precies te zijn. Dit is een van de redenen waarom ze in het Antiliaans/ Papiaments zingen. Schuurpapier is een album met maar weinig Antiliaanse/ Papiamentse nummers. De vorige albums zaten er meer Antiliaanse/ Papiamentse nummers in. Nu zijn alleen ‘Mas Hate Mas Diesel’, ‘Quiero’, ‘Kandela’ en ‘Magnifico’ in het Antiliaans. Dat valt me wel tegen van een groep dat begonnen was in die taal. Misschien komt het omdat ze steeds beroemder worden in Nederland en dus meer in het Nederlands gaan zingen.

K-Liber heeft sinds P.L.A.M.A.T.O.R.I.A. een nieuw ‘fenomeen’ in hun albums gestopt, namelijk de intro's. Deze intro’s van K-Liber zijn eigenlijk dé nummers waar ik naar uit kijk. Ook voor dit album is er een mooie intro gemaakt. Het is net alsof je een arena binnenkomt en de macht over alles hebt. De intro neemt je echt helemaal mee naar de rest van de nummers van de cd. Het klinkt een beetje raar, maar zo’n nummertje van maar 1 minuutje kan een album goed tot zelfs spectaculair laten klinken. Een goed begin, is het halve werk.

Een van de interludes is zelfs leuk om te luisteren. G Fella beatboxt dan op de flows van de jongens van K-Liber. Bij Mega Master zit er zelfs een bubbling beat in. Uit de andere interlude blijkt weer dat ze een hoge dunk van zichzelf hebben. Ze staan dan wel in de top-40, maar om je dan een top-40 mannetje te noemen… dat verdien je eigenlijk pas, als je vaker in de top-40 hebt gestaan dan Marco Borsato. Als ze zo door blijven gaan, als ze nu gaan, misschien… misschien dan halen ze het wel.

Wie denkt dat K-Liber alleen bubbling nummers heeft met teksten als “Tril met je bil, doe wat ik wil…”, heeft het verkeerd. Zo wordt er in het nummer ’24-7’ gerapt over een persoon die 24-7 bij een meisje wil zijn. En zo zijn er naast de bubbling nummers ook gewoon rustige, maar wel met een K-Liber spin, nummers erbij. ‘Geen Idee’ is daar een van.