GoldenEye 007: Reloaded

Gespeeld op de PlayStation 3
Ook beschikbaar op de Xbox 360

Goldeneye 007: Reloaded

GoldenEye op de Nintendo 64 is volgens velen de game geweest die first-person shooters succesvol en populair wist te maken op de consoles. Afgelopen jaar verscheen er een nieuwe versie van de game op de Wii en komend jaar zal de game voor het eerst in HD verschijnen voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Op de gamescom heb ik een demo mogen spelen van een klassieker in een nieuw jasje.

GoldenEye 007: Reloaded is een volledig nieuwe game geworden. Omdat de game voor het eerst in HD verschijnt, gebruiken de makers een volledig nieuwe engine die is geoptimaliseerd voor gebruik op de PlayStation 3 en Xbox 360. De nieuwe engine verbetert niet alleen de graphics maar zal ook verbeterde AI brengen. De campagnemodus is vrijwel identiek aan de campagne van de Wii-versie maar ziet er een stuk beter uit met verbeterde lichteffecten en animaties. Voor de rol van James Bond hebben de makers het lichaam van Daniël Craig ingescand en hebben ze zelfs gebruikgemaakt van zijn stuntdubbel voor de vele stunts.

Goldeneye 007: Reloaded Goldeneye 007: Reloaded

In de demo konden we zien hoe James Bond en 006 een dam moesten binnendringen om een generaal te pakken te krijgen. Naast deze omgeving zullen we nog kunnen gaan stoeien in de jungle, Dubai, winterse omgevingen en een nachtclub. Nadruk in deze demo lag duidelijk op het sluipen en op die manier een weg vinden langs bewakers. De makers vertelde ons dat Bond alle missies op veel verschillende manieren kan aanpakken en dat er een hoop wegen zijn die naar Rome leiden. Zo lieten de makers een situatie zien waarbij je een brug moet oversteken die bewaakt wordt door slechteriken. Deze kan je uitschakelen maar je kunt ook op zoek naar een ander pad dat ervoor zorgt dat je ongezien langs de vijand kan sneaken. Toch is Bond geen mietje en staat hij zijn mannetje in een gevecht. Hij kan in een fractie van een seconde zijn pistool gebruiken om vijanden om te leggen en door de levels heen zijn wapens te vinden om dit nog makkelijker te maken. In deze specifieke missie werk je samen met 006. Gedurende de missie heb je de hele tijd radiocontact met hem en heb je echt het gevoel dat jullie samen de klus aan het klaren zijn.

Goldeneye 007: Reloaded

In een tweede missie hebben de makers meer nadruk gelegd op de actievolle momenten van de game. De game is compatibel met de PlayStation Move-controller en deze demo werd dan ook volledig met de Move- en de Sharpshooter-attachment gespeeld. In dit geval moest er een hoop geschoten, gerend en geschuild worden. Dit gedeelte van de game zag er leuk uit maar leek in essentie heel erg op de vele andere moderne shooters, zoals Call of Duty, die we tegenwoordig hebben. Dit vond ik er dan ook iets minder interessant uitzien dan James Bond die probeert om niet gezien te worden en zijn gadgets kan gebruiken om zijn missies voor elkaar te krijgen.

Belangrijkste aspect van het succes van GoldenEye op de Nintendo 64 was natuurlijk de multiplayer. Ook in GoldenEye 007: Reloaded krijgen spelers de mogelijkheid om met vier man tegelijk splitscreen te spelen. Naast de splitscreen zal het mogelijk zijn om met zestien man online te gaan schieten op verschillende maps met de klassieke karakters van de game en de welbekende gadgets en wapens.

Naast de singleplayer-campagne en de multiplayer hebben de makers nog een modus toegevoegd genaamd MI6 Ops. Dit is een singleplayer-modus waarin je op kleinere maps korte aparte missies speelt. Er zijn bijvoorbeeld missies waarbij je een bepaalde hoeveelheid tegenstanders moet omleggen in een bepaalde tijd of waar je een bepaalde objective van aanstormende vijanden moet verdedigen. Ondanks dat deze modus volledig singleplayer is, worden er leaderboards bijgehouden met je beste scores en kun je deze direct delen met je vrienden. Daarnaast is het mogelijk om een hoop variabelen aan de missies te veranderen. Zo kun je de moeilijkheidsgraad instellen, aangeven hoeveel health en wapens er tot je beschikking zijn en zijn er ook wat ludiekere opties zoals het vervangen van alle wapens met paintball guns. Deze instellingen kunnen je vrienden met één druk op de knop overnemen en zo proberen om jouw beste score te verbeteren.

Goldeneye 007: Reloaded

Conclusie
Het ziet ernaar uit dat de klassieke serie met GoldenEye 007: Reloaded een waardige deel op de PlayStation 3 en Xbox 360 lijkt te krijgen. De game ziet er grafisch goed uit en ook de gameplay staat als een huis. Ik was vooral erg te spreken over de vele mogelijkheden die je krijgt om missies te voltooien en de stealth. Of de game, vooral op multiplayer-gebied, overeind kan blijven bij de grote overvloed aan shooters is de vraag. Wel proberen de makers met MI6 Ops een leuke competitieve modus toe te voegen waar een hoop gamers waarschijnlijk een hoop lol aan gaan beleven.