Arnhem gaat schulden aflossen van arme inwoners, is dat een goed plan?
Arnhem gaat de schulden van inwoners uit een van hun armste wijken betalen. De gemeente hoopt dat zo tientallen gezinnen uit hun sociale problematiek kunnen komen door schuldenvrij te zijn. Is dat een goed plan?
Arnhem geeft Euro's kado (@neelam279 on Pixabay)
Arnhem heeft een speciaal fonds opgezet met als doel schulden te verminderen. Dit project richt zich vooral op gezinnen met kinderen in de wijk Immerloo II. Deze wijk staat volgens het CBS te boek als het armste postcodegebied van Nederland.
Het experiment is bedoeld om te onderzoeken of het wegstrepen van schulden ook de sociale problemen zoals verwaarlozing, huiselijk geweld, verslaving, langdurige stress en werkloosheid sneller en beter kunnen worden aangepakt.
De aanpak gaat verder dan een saneringskrediet, waarbij een gemeente alle schulden overneemt, waarna de iemand met probleemschulden alleen de gemeente als schuldeiser heeft.
In het Arnhemse experiment worden alle schulden opgekocht en is de schuldenaar er in één keer voorgoed vanaf. De huishoudens krijgen na het betalen van hun schulden twee jaar intensieve begeleiding om overige problemen aan te pakken. Daarvoor moet het gezin zelf een plan van aanpak maken.
Bij een uitleg over het experiment benadrukt Arnhem dat er jaarlijks in Nederland ongeveer 17 miljard euro wordt uitgegeven aan de aanpak van een bedrag aan 3.5 miljard aan problematische schulden. In de meeste gevallen lukt het niet om het volledige schuldbedrag te incasseren.
De gemeente heeft momenteel de mogelijkheid om iets meer dan vier ton aan schulden van burgers af te lossen.
Het is feitelijk hetzelfde als bijvoorbeeld de energietoeslag, die de economie heel erg goed deed.
Of basisinkomen, dat ook overal waar het geprobeerd wordt, goed werkt.
Gratis geld werkt als een tiet.
In een tijd waar geld steeds moeilijker is om aan te komen, maar je het nog wel steeds gewoon nodig hebt om te overleven, is het niet meer dan normaal dat er her en der ook eens wat uitgedeeld wordt.
Onze koopkracht is naar z'n grootje, dus hand-outs zijn niet meer dan normaal.
Dus het is lastig, snap dat complete verlichting de druk van de ketel af neemt, maar als ze hun (vaak verkeerde) levensstijl niet aanpassen, is de kans aanwezig dat ze er net zo hard weer inkomen.
Project Amsterdam en Project Rotterdam lieten dat goed zien.
Patrick bijv. was een zwerver, was 20 jaar drugsverslaafd, kreeg ¤10.000 en een huurhuisje.
Maakte wat fotootjes die hij kon verkopen, ging naar de kapper, kocht een kunstgebitje..
Inmiddels heeft hij een eigen bedrijfje, heeft een relatie gekregen (met de producente van het programma), is zelfs vader geworden.
https://www.rijnmond.nl/n(...)d-dat-zo-laatdunkend
En bij The Amsterdam Project werd een jonge moeder geholpen die met een baby bij het Leger Des Heils moest slapen.
Die heeft toen haar rijbewijs gehaald, heeft werk kunnen vinden (kind kon naar de opvang), kreeg ook een relatie en is net voor de 2e keer moeder gewroden... toevallig ook dezelfde vader als het eerrste zoontje dus het gezinnetje is weer compleet
Als de gemeente hier mijn hypotheek zou aflossen gaat mijn kwaliteit van leven nl wel een heel eind omhoog!
Maar goed, dit systeem is ook goedkoper. Alleen moet je dan wel oppassen voor mensen die er gebruik van maken. Want die heb je altijd natuurlijk.
1. De ouders zitten permanent in de zorgen en geven dat aan hun kinderen over. De kinderen leren niet hoe ze zelf uit de schulden kunnen blijven, etc.
2. De kinderen erven de schulden van hun ouders.
Armoede plant zich op deze manier voort.
De keerzijde is dat je met het afbetalen van schulden niets direkt oplost. Zoals armoede op zijn minst twee generaties nodig heeft om een familie volledig in zijn greep te houden, zijn er op zijn minst twee generaties nodig om weer uit die greep te komen.
Maar je moet natuurlijk wel ERGENS beginnen...
Sympathiek idee idd, maar die mensen zouden dan echt intensieve begeleiding moeten krijgen en de eerste tijd onder curatele gezet worden waarbij ze langzaam maar zeker meer beschikking zouden kunnen krijgen over hun geld, met de juiste voorlichting er bij.
Eten voor de kleine, of een pakkie peuken voor jezelf en voer voor Rex? Hmmmm.....
Drugsverslaafden zouden sowieso een kliniek in moeten voor ze in aanmerking kunnen komen voor het ontvangen van dat geld.
Is dat omdat ze gewoon een gat in de hand hebben moeten ze wel een budget coach en eventueel een bewindvoerder krijgen.
Voor mensen die door omstandigheden buiten hun schuld om in de problemen zijn gekomen, denk aan de toeslagen affaire waardoor veel mensen nog steeds met torenhoge schulden zitten, is dit een goede mogelijkheid om een nieuwe start te maken.
Maar zoals je zelf al zei, wel onder voorwaarden bij mensen die niet met geld om kunnen gaan.
Hou je op met betalen dan komt op enig moment de geldverstrekkert je huis verkopen om de schuld weer wat te vereffenen.
De restschuld die je dan overhoudt zou uiteindelijk wél problematisch kunnen worden en dan kom je, als je gemeente een dergelijke regeling heeft vanzelf in beeld.
En wat te denken van de subsidies waarmee steeds rond gestrooid worden en die alleen maar tot doel hebben, burgers verder in de problemen te brengen? Denk hierbij aan de campagne om iedereen aan de warmtepomp en zonnepanelen te krijgen. Voor mensen die al financiële problemen hebben, is dat dus zeker niet haalbaar.
Aan de andere kant roept diezelfde overheid: "geld lenen kost geld".
Hoe hypocriet ben je dan eigenlijk bezig?
Mensen horen ook te leren om op eigen kracht uit de schulden te komen. Men heeft ook meestal, op eigen kracht, de schulden opgebouwd. Hulp is daarbij wèl essentiëel.
Schulden geheel kwijtschelden, daar ben ik niet zo voor, omdat het werkelijke probleem, daarmee niet opgelost wordt
Dat is de echte kern van het verhaal, het schulden aflossen is enkel het stukje sensatie. Er is tenminste een kans, geen reden om compleet pessimistisch te zijn over de keuze.
Want:
"Bij een uitleg over het experiment benadrukt Arnhem dat er jaarlijks in Nederland ongeveer 17 miljard euro wordt uitgegeven aan de aanpak van een bedrag aan 3.5 miljard aan problematische schulden."
Ik doe het niet graag, maar dat verdient een emoticon:
Zorg gewoon dat je je zaakjes op orde hebt
Als hij wel getrouwd is, gaat die scheiding hem echt wel overkomen.
17 miljard uitgeven voor 3 miljard schuld... laat het even tot je doordringen.
Ieder schuldhulp project zal uiteindelijk betekenen dat je onder curatele staat van de Staat. Dat betekent dat een ambtenaar toegang heeft tot de afschrijvingen van je bankrekeningen, en gaat bepalen hoeveel budget je krijgt voor je maandelijkse uitgaven.
Daarnaast zal je gedwongen worden tot afkickkliniek, verplicht soliciteren en werk etc.
Je wordt een horige. Denk je dat dat een aantrekkelijke levensstijl is die uitnodigt voor mensen om tot schulden over te gaan?
Het stukje coaching/educatie en vooral nazorg zou dan weer nieuw en vooral een nuttige aanvulling zijn. Nu houden alle zorgen op als de WSNP eraf gaat.
Overigens komt ook niet iedereen met problematische schulden voor WSNP in aanmerking.
Een schenking vanuit de gemeente zou in principe deel uit moeten maken van een WSNP-traject met dus die aanvulling. Alleen die schulden even afbetalen zal slechts voor weinigen helpen en voor een aantal zelfs een middel zijn dat erger is dan de kwaal.
Ook mag wel eens gekeken worden waarom het zo gemakkelijk is om zo ver in de schulden te raken voordat er alarmbellen gaan branden. Preventie lijkt me, ook bij schuldenproblematiek belangrijker dan het verhelpen.
Mike, je laat met je uitspraak zien dat je geen fijn mens bent, ondanks het feit dat ik ook twijfel of die aanpak echt werkt.
Wanneer er een groep mensen is die ondanks de talloze ondersteuning die er in Nederland aanwezig is niet rond kan komen. Ontzorg die mensen en voorkom dat er een stapeling van boetes en bureaucratische ellende komt. Neem tijdelijk alle financiële en bureaucratische verantwoordelijkheid van die mensen over.
Een beetje zwart wit en kort door de bocht maar kwijtschelden is beloning.
The person most likely stopping you, is you.
Begeleiding is het eerste wat nodig is.
Anders staat er volgende week een nieuwe 50 inch tv en playstion 5 binnen.
Dan kan je idd de schulden "kwijtschelden".
Niet alles gevallen is ontstaan door hun zelfs.
Mensen kunnen ook ziek worden .
En dan afgewezen worden voor een afkeur en terug in een uitkering komen.
Ook zijn er genoeg mensen die ziek worden geboren.
Ben voor begeleiding en schulden af te kopen.
Op die manier de mensen rustige terug normaal in de samenleving te komen.
We kunnen letterlijk miljarden overal naar toe sturen
En de overheid asielbeleid naar de gemeente drukken .
Dan kan dit er ook wel bij.
Er worden geen schulden geïnd en ze krijgen meer koopkracht. Als ze die kans verneuken dan word alsnog de schuld geïnd. Zoiets.
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
Het moet niet zo zijn dat de mensen voor het gemak een ton kwijtgescholden worden maar in no time weer zo'n schuld op hun naam krijgen. Dus ben ik eerder voor kwijtschelden op basis van een soortement van contract. Er zijn zat mensen die door naifiteit of gebrek aan kennis/hulp in de problemen zijn gekomen en met hulp daar met gemak uitblijven, juist die mensen zou je moeten willen helpen.
Maar goed, het is een eerste stap, ik ken de specifieke voorwaarden/feiten niet dus heb geen idee hoe dit gaat uitpakken maar ben wel benieuwd. Zal zeker schelen op basis van extra overbodige incasso kosten die sowieso niet te begrijpen zijn als je al diep in de schulden zit.
Als je 100 niet kan betalen, kun je +300 incasso kosten al helemaal niet betalen...
-edit-
en bij gevallen waar de schulden zo op lopen of steeds maar weer terug keren zou wetgeving gewoon sneller moeten kunnen ingrijpen. Dat zou zoveel kosten en gezeur voorkomen.
Er hoeft maar 1 ding fout te gaan en je hele leven ligt overhoop, hoe goed je denkt alles vooruit geplanned te hebben.
Bij banken zijn in het verleden al allerhande maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen grotere hypothecaire leningen nemen dan ze ooit zouden kunnen terugbetalen of leningen afsluiten waarmee ze in de problemen zouden kunnen komen.
Kennelijk zijn er dus nog meer mogelijkheden om je zeer diep mee in de penarie te storten voor de eerste alarmsignalen afgaan.
Een vijftig inch televisie en een pleestation zoveel zoals we die mensen zo graag toedichten wordt al problematisch als je bekende schulden hebt (BKR-toetsing). Het moet dus op een andere manier verkeerd gaan en misschien moeten die dingen wel net zo vakkundig dichtgetimmerd worden als de leenmogelijkheden bij de banken waar je, voor je een lening krijgt eerst uitgebreid moet aantonen dat je hem eigenlijk helemaal niet nodig hebt.
Een manier om dit op te lossen is door de schulden af te kopen, CZ en de gemeentes Den Haag en Rotterdam hebben hier ondere andere pilots mee gehouden (dat een zorgverzekeraar hier aan mee werkt moet critici al te denken geven).
In Den Haag is in 2017 de pilot sociaal hospitaal gestart met 136 gezinnen. Ze zijn geholpen met het oplossen van hun problemen dankzij maatwerk (doorbraakmethode), schulden zijn kwijtgescholden en kregen één coach per huishouden (dit integenstelling tot de meerdere hulpverleners). De door de HvA aangetoonde resultaten zijn:
81% van de deelnemers ervaren een betere kwaliteit van leven.
Kostenbesparing van 3 miljoen euro.
Bron
Ook in Rotterdam ervaarden ze soortgelijke resultaten, dat onderzoek is dan ook heel goed uitgelicht in de Volkskrant Stuurloos podcast met Albert Jan Kruiter.
Logischerwijs gaan ze in Rotterdam en Den Haag door met deze aanpak. Ik bedoel mensen helpen en ondertussen kosten besparen wie is er niet voor.
Met deze verdere uitleg, zijn jullie dan nog steeds tegen @fat_mike, @nounounounou, @tigerxtrm, @bertv, @miester, @ghost_buster, @duvalbrood, @henkvdh? Zo ja, waarom dan, is het zo moeilijk te verkroppen dat mensen met problemen geholpen worden en dat daarmee ook nog geld bespaard wordt?
Leuk idee, sympathiek. Eerlijk?
Nee, lijkt mij niet.
Stel dat zouden ze heel breed doen dan had ik even snel voor 100K iets gekocht en mijzelf in schulden gestoken. Wordt ja toch kwijtgescholden!
En waarom krijgt niet elke Nederlander (Arnhemmer in dit geval) iets van geld?
En wordt er niet eens gekregen wat voor schulden iemand heeft?
Ik begrijp dat je op een gegeven moment in een cirkel terecht komt als je schulden hebt en dat het dan mooi is als de overheid daarbij financieel helpt. Of alle schulden afkopen daar het antwoordt voor is? Denk het eig niet.
SpankmasterC: Tut mir leit Herr AQuila, es soll nicht wieder passieren!
RickoKun: Hey hoi! Ik kom bij dit topiqueje checken weetjuh!
SpankmasterC: Tut mir leit Herr AQuila, es soll nicht wieder passieren!
RickoKun: Hey hoi! Ik kom bij dit topiqueje checken weetjuh!
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken