Robots als zorgmedewerkers aan je bed?

Personeelstekort, oplopende zorgkosten en hoge administratieve lasten: de Nederlandse zorgsector verkeert in zwaar weer. Zijn robots en kunstmatige intelligentie hét antwoord op deze knelpunten? Wil jij een robot aan je bed?

Robots in de zorg (@Freepik)
Robots in de zorg (@Freepik)

In sommige zorginstellingen wordt al gebruik gemaakt van robots en/of AI in de zorg. Enerzijds voor heel taakgerichte functies, zoals een robot die medicijnen rondrijdt om op de juiste plek neer te leggen, zodat een zorgmedewerker niet zo ver hoeft te lopen in een ziekenhuis. 

Anderzijds worden robots ook al ingezet met een sociaal doel, bij bijvoorbeeld dementerenden. Zo lezen ze in sommige zorginstellingen verhalen voor, wat daginvulling geeft of helpt ontspannen, en helpen ze dementerenden om positieve herinneringen op te halen, door vragen te stellen als: “Hoe ruikt het bos” of “Hoe voelt het zand?”. Maar ook zijn er robots die dementerenden simpelweg herinneren: “Hé, het is koffietijd”.

Het is niet de bedoeling dat AI overal in de zorg wordt ingezet, het is immers niet foutloos. Er moet goed worden onderzocht hoe ervoor kan worden gezorgd dat de data van patiënten op een verantwoorde manier wordt verwerkt. En om fouten tijdig te signaleren, is het belangrijk dat er altijd mensen, zoals zorgmedewerkers, blijven meekijken.

470 stemmen , laatste: 10-02-2024, 15:26