Salarisverschil top bedrijfsleven en werknemer steeds groter, is dat terecht?

Volgens een onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de ceo's van 112 grote bedrijven en instellingen in Nederland blijkt dat de beloning van bestuursvoorzitters in 2021 fors is gestegen.

De beloning in de top steeg met 32 procent, tot gemiddeld 2,8 miljoen euro. Ter vergelijking: de cao-lonen stegen vorig jaar met 2,2 procent. Bestuursvoorzitters verdienden gemiddeld 40 keer zoveel als hun gemiddelde werknemers. In 2020 was dat nog 35 keer zoveel. Dat de beloningen zo sterk stegen, komt doordat de economie in 2021 verrassend snel herstelde van de coronacrisis. Bedrijven presteerden beter dan verwacht, dus bestuurders ontvingen grotere bonussen. 

De eerste Nederlander op de lijst is Bob van Dijk van techinvesteerder Prosus met 22,9 miljoen euro. Hij laat Lucian Grange van Universal Music Group met 274,7 miljoen en Glen Fogel van Booking met 24,9 miljoen voor zich. Shell-topman Ben van Beurden staat nog net in de top 10 met een beloning van 7,38 miljoen euro. Daarmee verdiende hij een kwart meer in 2020.

Een bestuurder draagt meer en andere verantwoordelijkheden dan zijn ondergeschikten, en zit daarvoor ook op een topsalaris. Maar is het eerlijk dat de veel hogere beloning ook nog eens zo veel harder stijgt dan dat van hun werknemer?

Salarisverschil man-vrouw minder groot (Pixabay)
Salarisverschil top bedrijfsleven en werknemer steeds groter (Pixabay)

1191 stemmen , laatste: 25-08-2022, 12:26