Hevige gevechten tussen Israël en Hezbollah

Het Israëlische leger en de Hezbollah-militie in Libanon zijn afgelopen nacht en ochtend opnieuw in hevige strijd gewikkeld. De islamisten hebben talloze raketten afgevuurd op Noord-Israël, aldus het leger. De Israëlische luchtmacht had hiervoor ruim honderd militieposities in Zuid-Libanon aangevallen, inclusief raketlanceerplatforms.

Volgens het Israëlische leger zijn er vanmorgen vanuit Libanon ruim honderd projectielen op Israël afgevuurd. De meeste konden worden onderschept. De brandweer was druk bezig met het blussen van alle branden veroorzaakt door vallend puin, aldus de woordvoerder. Er zijn afgelopen nacht ook raketten op Israël afgevuurd.

De Libanese Hezbollah-militie zei dat het Israëlische militaire productiefaciliteiten had aangevallen met 'tientallen raketten'. Dit was “een eerste reactie” op de explosies van draagbare Hezbollah-communicatieapparatuur die aan Israël wordt toegeschreven, aldus het bericht.

Met het oog op de aanhoudende gevechten heeft het leger de inwoners van Noord-Israël verdere beperkingen opgelegd. Zo worden er voorlopig geen lessen meer gegeven op de Golanhoogvlakte en in de kuststad Haifa. Men mag alleen naar het werk gaan als er een schuilkelder of andere schuilmogelijkheid in de buurt is. Buitenbijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal tien personen. 

Israël beweert duizenden raketwerpers in Zuid-Libanon te hebben vernietigd
Gisteravond deelde het Israëlische leger mee dat het de massale aanvallen op Hezbollah in Libanon heeft voortgezet. Het leger had eerder aangegeven dat het duizenden raketwerpers in Zuid-Libanon heeft vernietigd.

Sinds het begin van de Gaza-oorlog als gevolg van de ongekende wrede aanval op Israël door de radicaal-islamitische Palestijnse organisatie Hamas op 7 oktober is het conflict tussen Israël en Hezbollah steeds heviger geworden. Het noorden van Israël ligt onder voortdurend vuur van milities die banden hebben met Hamas. Israël reageert op deze Hezbollah-aanvallen met tegenaanvallen in Libanon.

Met de gerichte moord op hooggeplaatste Hezbollah-commandanten door het Israëlische leger in Libanon en de explosie van honderden Hezbollah-pagers en walkietalkies die aan Israël worden toegeschreven, is de situatie de afgelopen dagen aanzienlijk verslechterd. Volgens de laatste Libanese informatie zijn alleen al op vrijdag 45 mensen gedood bij de aanvallen op Hezbollah-commandanten in het zuiden van Beiroet.