Kabinet schrapt programma voor stikstof en natuurherstel
Het nieuwe kabinet zet een streep door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), dat provincies de afgelopen jaren ontwikkelden om natuurherstel en stikstofreductie aan te pakken. Dit programma gaf de provincies de verantwoordelijkheid om met ruimtelijke plannen te komen die zouden voldoen aan de milieudoelstellingen en de vergunningsproblemen zouden oplossen. De toekomst van deze plannen is nu onzeker, aangezien het kabinet niet heeft aangegeven wat ervoor in de plaats komt.
Het NPLG, een initiatief van oud-minister Van der Wal, werd door de provincies als belangrijk gezien om door te gaan. Zij hadden hun plannen al grotendeels uitgewerkt en lieten recent in een brief aan de Tweede Kamer weten dat er volgens hen snel duidelijkheid moet komen. Provincies hebben veel tijd en middelen geïnvesteerd in het programma, wat ook bij andere betrokken partijen verwachtingen heeft gewekt. Het schrappen van het NPLG brengt dan ook zorgen met zich mee.
Minister Femke Wiersma, van de BoerBurgerBeweging (BBB), is kritisch over het stikstofbeleid en heeft eerder aangegeven dat zij kijkt naar mogelijke uitzonderingen op Europese regels. Het budget voor het programma is eveneens fors ingekort. Van de oorspronkelijke 20 miljard euro blijft nog slechts een klein bedrag over: 5 miljard specifiek voor de landbouw en 500 miljoen per jaar voor boeren die natuurmaatregelen nemen.
Het nieuwe kabinet heeft tot nu toe weinig duidelijkheid gegeven over een alternatieve aanpak. Ingewijden melden dat naast het schrappen van het geld en de deadlines, ook de naam NPLG verdwijnt. Binnen enkele weken wordt meer informatie verwacht, mogelijk rond Prinsjesdag, waar het kabinet met nieuwe plannen zal komen. Deze verandering roept vragen op over de haalbaarheid van de milieudoelen, en er wordt gevreesd dat er vertraging ontstaat in de uitvoering van belangrijke maatregelen.
In de Tweede Kamer zal vandaag een debat plaatsvinden over het stikstofbeleid, waarin de onzekerheid over de plannen van het kabinet waarschijnlijk een centraal punt zal zijn. De provincies benadrukken in hun brief dat snelle duidelijkheid noodzakelijk is om verdere stappen te kunnen zetten.
Kabinet schrapt stikstofplannen
Wat wil EU doen? Boeten geven die we dan niet betalen en dan?
We kunnen even onze voedsel producten stop zetten kijken hoe de rest van de wereld het er van af gaan brengen zonder ons eten.
Hetzelfde geldt voor bouw langs rivieren of kanalen.
Tegenwoordig heeft Nederland ook aardig last van ondergelopen gebieden bij zware regenval. Je kunt dus ook niet zomaar ergens een nieuwe wijk in laag gelegen gebieden bouwen. Bij zware regenval zal dat daar veel overlast geven.
Kortom, het één (boeren) heeft niets met het ander (woningmarkt) te maken. We zitten gewoon vol. Willen we nog wat natuurgebieden overhouden, dan zal de toestroom ècht moeten indammen. Letterlijk.
Sehr schnell fur Wappies verboten: het sociale, culturele, maatschappelijke en festivale leven. Welk logo krijgen we opgeprikt?
Mogen we weer vliegen van Amsterdam naar Brussel?
geen enkele post van mij is, ondanks de inhoud, een oproep tot haat of moord.
Wel hilarisch dat BBB de boeren zo onder de bus laat gooien.
Wordt overal gebruikt.
Zie ook het Verenigd Koninkrijk, de Brexit kost een stuk meer dan verwacht en de problemen zijn er niet mee verholpen, hebben nog steeds last van de stroom aan asielzoekers die het kanaal over komen.
En als je zo'n boete niet zou betalen dan halen ze dat geld wel op een andere manier terug, sancties bijv.
Dan word er gewoon even geen voedsel meer uit Nederland geimporteerd, hebben de boeren een overschot dat ze niet kwijt kunnen en hebben daar wel kosten aan maar geen inkomsten.
Houden ze misschien weekje vol daarna hebben ze grotere problemen.
We hebben meer wat rest nodig heeft dan wij van hun. UK heeft zelf niet zo veel te bieden waar rest op leunt. Bij ons is dat heel anders.
70% van de export van vlees en groenten gaat naar Duitsland.
En Duitsland gaat zich echt wel aan die sancties houden.
En de grote bedrijven gaan natuurlijk ook weg uit Nederland, ASML bijv. (23.000 werknemers in Nederland).
Want als ze blijven dan krijgen ze met alles te maken met in- en exportheffingen.
Nederland is een klein land, stelt qua productie niet heel erg veel voor.. wij moesten het hebben van de kenniseconomie.
Maar dat heeft Rutte de afgelopen jaren ook redelijk de nek om gedraaid door bezuinigingen op onderwijs.
Snelle winst voor de rijke jongens...en toekomstige generaties normaal volk zitten met de puinhopen.
Ook al ben ik het niet met alle milieu herstel regels eens.....maar dit gaat nergens over.
Nog even...en alle afvalstoffen mogen ook weer in het oppervlakte water worden geloosd...o.i.d.
Regeren is vooruitzien....niet terug willen naar het verleden.
https://www.youtube.com/@rossmanngroup/videos
[ Bericht gewijzigd door devlinmr op woensdag 4 september 2024 @ 17:31 ]
Primaire landbouw 1,4 % trouwens. Lachwekkend weinig
https://www.cbs.nl/nl-nl/(...)komen-naar-nederland
Waarvan ook een deel is ver/doorgetrokken.
Wel zijn er een miljoen arbeidsmigranten bij gekomen.
Dat je als je niks doet alleen maar brandnetels en bramen overhoudt kun jij mooi vinden maar komt de diversiteit niet ten goede. Maar dat hoor je liever niet want BBBedrog is wel zo eenvoudig
Dom pubergedrag.
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
Hoeveel bomen hadden ze daar voor kunnen planten?
Dan was in ieder geval de helft van het probleem reeds opgelost via een hogere opname van stikstof.
Mensen moeten zich realiseren dat Nederlanders te slim zijn geworden en dat simpele arbeid nu in handen is van arbeidsmigranten en die hebben we VEEL nodig in de logistiek, tuinbouw, productie etc..
We hebben ze kei hard nodig, tenzij we de economische structuur totaal ombouwen en ons écht gaan richten op een kennis en hightech economie.
China gaat denk ik bijvoorbeeld, nooit zijn rotzooi meer uit de rivieren krijgen.
Maar er zijn ook verschillen.
China was tot voor heel kort een derde wereld land. Je zou kunnen zeggen, waar gehakt wordt vallen spaanders. En credit where credit is due. Het is knap hoe ze opgeklommen zijn. Ook al vind ik het verschrikkelijk hoe mens en natuur van de prioriteiten lijst zijn gehaald om dit te bereiken. En ze zijn nog niet klaar.
In het geval van stikstof in Nederland ligt het denk ik anders. De agrarische industrie heeft wel een aardige omzet, maar echt winstgevend is het niet. Als je bedenkt dat het meer dan de helft van de oppervlakte van het land gebruikt, en heel het land vervuilt (grotendeels onnodig naar mijn idee, even los van vooral de methaan uitstoot) voor nog geen 1,5% van de Nederlandse economie. En we zijn al een van de rijkste landen ter wereld.
Ik ben bang dat de enige reden is dat de verhoudingen zo zijn, is de lobby van de agrireuzen.
De boeren zelf hebben er niets aan. Als ze zouden produceren zoals de omringende landen, dan worden de producten een fractie duurder.
Maar niet dat iemand dat echt zou merken. De grondstoffen zijn maar een klein deel van de prijs van de producten, en die grondstoffen worden maar een beetje duurder. Even los van melk en losse groente bijvoorbeeld.
Een boer in zweden kan ook leven, die hebben maanden minder seizoen, en moeten het graan op keien zien te zaaien.
Terug naar jouw vraag, zouden we nog spullen uit China moeten kopen? Net als dat het onze eigen schuld is, dat wij zorgen voor de goedkope melk in China, moeten wij niet moeilijk doen over de goedkope zonnepanelen uit China. Dat is hun probleem.
Wanneer China stopt met het produceren van elektronica, zijn ze failliet.
Wanneer Nederland stopt met boeren voor China en Duitsland, veranderd er eigenlijk niets behalve bij Campina, de slagerijen en de veevoer industrie. En we verliezen dan misschien de BBB. Ook een juweeltje dat beschermd moet worden.
Ik kom af en toe bij de producenten. En ons pluimvee krijgt het specifiek niet, maar dan moet ik er wel op letten.
https://www.varkens.nl/ni(...)en-als-voergrondstof
Een van de eerste hits op google.
Vismeel is wel wat duurder dan soja (grofweg 3 keer, maar heel fluctuerend) maar er zit ook twee keer zoveel eiwit per kilo in. En nog belangrijker, de dierlijke eiwitten zijn makkelijker om te zetten naar andere dierlijke eiwitten.
Dus het is een efficiënter eiwit.
Goed voor de plof varkens en kippen. Er staat een beetje een rem op het gebruik, die rem is in 2022 al aardig losgelaten, maar ik verwacht dat de BBB wel voor zorgd dat die rem er helemaal weer af gaat.
Gewoon veel te duur tov soja of raapschroit.
Herkauwers krijgen het ook niet.
Blijven varke 's en vleeskuikens over.
Varkenshouders waar ik mee spreek, grote vleesvarkenshouders, gebruiken het ook niet.
Diermeel wordt wel weer gebruikt voor leghennen.
en konijnen zijn nu opeens beschermd dier geworden in Utrecht
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken