Rechter boeit 15-jarig meisje omdat ze leek te slapen tijdens excursie

Een rechter in Detroit in de Amerikaanse staat Michigan, Kenneth King, is tijdelijk van zijn taak ontheven nadat hij een 15-jarig meisje dwong handboeien en een gevangenisuniform te dragen tijdens een educatieve excursie naar zijn rechtszaal.

Het meisje, Eva Goodman, leek volgens de rechter in slaap te vallen, wat leidde tot een harde reactie. King gaf aan dat hij Eva’s "houding" niet respectvol vond en wilde haar een les leren over hoe ze zich in een rechtbank moest gedragen.

Tijdens het incident vroeg de rechter andere aanwezigen zelfs om te stemmen of Eva in een jeugddetentiecentrum geplaatst moest worden, waarna hij besloot haar symbolisch te straffen door haar te laten boeien en omkleden.

De excursie naar de 36th District Court was georganiseerd door de liefdadigheidsinstelling The Greening, die normaal gesproken activiteiten zoals kajakken en vogelspotten aanbiedt. De actie van de rechter werd breed bekritiseerd, en Chief Judge William McConico heeft aangekondigd dat er een grondig intern onderzoek is uitgevoerd. Dit resulteerde in de tijdelijke verwijdering van rechter King om verdere training te ondergaan.

Eva’s moeder, Latoreya Hill, uitte haar verontwaardiging over de behandeling van haar dochter: "Hoe zou u zich voelen als iemand uw kind zo behandelt? Ze werd publiekelijk vernederd." De rechter blijft echter achter zijn beslissing staan en verklaarde: "Ik wilde haar laten zien hoe serieus dit is. Dit was mijn eigen versie van 'Scared Straight'."

De rechtbankleiding heeft benadrukt dat King’s aanpak niet de normen van de rechtbank weerspiegelt en dat het incident met de grootste zorg wordt aangepakt.