Hoofd Secret Service treedt af na blunder bij aanslag op Trump

Kimberly Cheatle, het hoofd van de Secret Service, heeft besloten op te stappen na hevige kritiek over hoe haar dienst omging met de moordaanslag op oud-president Donald Trump op 13 juli. Ondanks dat Cheatle tijdens een recente hoorzitting nog haar geschiktheid voor de functie verdedigde, erkende ze dat er grote fouten waren gemaakt. Ze noemde de aanslag de "grootste blunder van de Secret Service in decennia" en bood haar excuses aan aan de oud-president.

Op 13 juli werd Trump beschoten tijdens een campagnetoespraak in de open lucht door de 20-jarige Thomas Matthew Crooks. Crooks bevond zich op het dak van een schuur, op een afstand van 120 tot 150 meter, en vuurde acht kogels af met een semi-automatisch AR-15-geweer. Trump werd geraakt aan zijn rechteroor, en hoewel de Secret Service Crooks doodschoot, kwam een toeschouwer om het leven en raakten twee anderen gewond.

De aanslag leidde tot veel vragen over de beveiliging van de oud-president en hoe het mogelijk was dat Crooks vanaf het dak kon schieten. Sindsdien riepen prominente Republikeinen op tot het aftreden van Cheatle. Cheatle, die sinds 2022 leiding gaf aan de Secret Service en eerder 27 jaar bij de dienst had gewerkt, voldoet nu aan die oproep.