"Britse soldaten ‘op de grond’ in Oekraïne"

Gelekte Duitse gespreksopnamen impliceren dat de Britten het Oekraïense leger ondersteunen met het lanceren van langeafstandsraketten. Niet alleen met advies en materieel, maar ook met militairen in Oekraïne.

De vrijdag door het hoofd van RT gepubliceerde audio-opname betreft geheime gesprekken van de Luftwaffe. In een discussie over hoe de Duitse Taurus raketten ingezet zouden kunnen worden verhaalt Luitenant-generaal Ingo Gerhartz, hoofd van de Luftwaffe, over de aanpak van de Britten. De onderneuning van de Britten gaat verder dan het verschaffen van informatie en materieel; er zouden zelfs Britse militairen in Oekraïne helpen. De Fransen doen dat niet voegt Gerhartz daar nog aan toe.

Gerhartz en drie andere Duitse officieren bespreken in de opname de weigering van bondskanselier Scholz om Taurus raketten te leveren, en hoe deze mogelijk kan worden omzeild. Dit vond plaats net voordat de chef van de luchtmacht een ontmoeting had met de minister van Defensie. Ook worden potentiële doelwitten voor de raketten besproken, waarbij onder andere de strategisch belangrijke Ketchup brug wordt beschreven.

Dimitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, zegt dat dit wederom aantoont dat het Westen weldegelijk rechtstreeks betrokken is bij het conflict in Oekraïne. Duitsland heeft de authenticiteit van de opname bevestigd. De Britten noemen het lek gênant voor Berlijn, maar bevestigen tevens dat er een "klein aantal" Britse soldaten actief is in Oekraïne.