Week van de Lentekriebels van start, thema 2024: Weerbaarheid

Expertisecentrum Rutgers en de GGD's zijn vandaag begonnen met de Week van de Lentekriebels, een voorlichtingsweek over relationele en seksuele vorming voor basisschoolkinderen. Net als voorgaande jaren is er nu ook weer ophef ontstaan na verspreiding van misinformatie over deze week via social media. 

De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs georganiseerd door Rutgers in samenwerking met de regionale GGD’en. Scholen die meedoen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit.

Rutgers en de GGD’en ondersteunen scholen bij het lesgeven over relaties en seksualiteit. Op een structurele manier, oftewel: gedurende het hele jaar en elk jaar opnieuw, zodat scholen met hun informatie aansluiten bij de leeftijd en ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Het thema van de Week van de Lentekriebels in 2024 is 'Weerbaar online'. Kinderen leren hoe ze veilig gebruik kunnen maken van internet en social media. In de bovenbouw leren ze ook hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen het onbedoeld tegenkomen van naaktbeelden.