Biden beschuldigt Trump van blokkeren steunpakket voor Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn voorganger, de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, ervan beschuldigd de goedkeuring van een miljardenhulppakket voor Oekraïne in het Amerikaanse Congres te ondermijnen. “Alles wijst erop dat dit wetsvoorstel niet eens een stemming krijgt in de Senaat. Waarom? Om één simpele reden: Donald Trump. Omdat Donald Trump denkt dat het politiek gezien slecht voor hem is”, zei Biden. "Hij zou dit probleem liever uitbuiten dan het daadwerkelijk oplossen."

De vrijgave van nieuwe Amerikaanse hulp aan Oekraïne wordt geblokkeerd door een binnenlands politiek geschil tussen Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse parlement. Republikeinen hebben onder meer hun twijfels geuit over de steun aan Oekraïne of wijzen deze volledig af.

Ze eisen ook aanzienlijk meer middelen om de Amerikaanse grens te beveiligen. Illegale immigratie naar de VS is een van de dominante kwesties in de campagne voor de presidentsverkiezingen. Een succesvolle wet door Biden zou een nadeel voor Trump kunnen betekenen. 

Zondag presenteerden Amerikaanse senatoren een voorstel voor een hulppakket van 118 miljard dollar. Dit omvat militaire hulp ter waarde van miljarden aan Oekraïne en Israël, evenals fondsen voor grensbescherming bij Mexico. Maandag zeiden de Republikeinse leiders in het Huis van Afgevaardigden: “Elke behandeling van dit wetsvoorstel in zijn huidige vorm is tijdverspilling. We moedigen de Amerikaanse Senaat aan om het te verwerpen.”

Biden schreef deze negatieve houding toe aan de pogingen van Trump om het wetsvoorstel te torpederen. De afgelopen 24 uur heeft hij “niets anders gedaan dan de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat geïntimideerd, zodat ze tegen dit voorstel zouden stemmen”, aldus de president.

Republikeinen zeggen al jaren dat ze de grens beter willen beveiligen. “Nu hebben ze de sterkste grenswet voorliggen die dit land ooit heeft gezien.” De partij moet beslissen wie ze dient, zei Biden: “Donald Trump of het Amerikaanse volk?”

Biden benadrukte verder dat Oekraïne afhankelijk is van hulp uit de VS. "De klok tikt elke week, elke maand die voorbijgaat zonder nieuwe hulp." Dit speelt de Russische president Vladimir Poetin in de kaart. Oekraïne is sinds februari 2022 bezig met het afweren van een Russische agressieoorlog en heeft daarvoor nog steeds buitenlandse steun nodig. Volgens de regering zijn de fondsen die eerder door het Amerikaanse Congres voor het land waren goedgekeurd, grotendeels opgebruikt. "De wereld kijkt toe", zei Biden. “We kunnen deze kleinzielige partijpolitiek niet voortzetten en onze verantwoordelijkheid ontlopen.”