Israël meldt dat het hoofdkwartier van Hamas is bestormd

De Israëlische strijdkrachten hebben gemeld dat ze het hoofdkwartier van de radicaal-islamistische Hamas en het hoofdkwartier van de inlichtingendienst hebben bestormd. Israël vermoedt ook dat Hamas-leider Sinwar zich in de ondergrondse faciliteiten bevindt.

Het Israëlische leger zegt het hoofdkwartier van de radicaal-islamistische Hamas in Khan Yunis, in het zuiden van de Gazastrook, te hebben bestormd. Het hoofdkwartier van de inlichtingendienst van de terroristische organisatie was daar ook gevestigd, zei Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Israël vermoedt dat de leider van Hamas in de Gazastrook, Jihia Sinwar, zich schuilhoudt in de ondergrondse tunnels onder Khan Yunis. De strijdkrachten intensiveren momenteel de strijd tegen Hamas en concentreren zich vooral op het zuiden van het kustgebied en de centrale Gazastrook.

Israël: volledige controle in het noorden
In het noorden van de afgesloten kuststrook zegt het Israëlische leger dat het bezig is volledige controle over het gebied uit te oefenen. De operatie daar is momenteel gericht op het laatst overgebleven Hamas-bolwerk in de stad Gaza, het Tufah-district, legde legerwoordvoerder Hagari uit.Zaterdag beëindigde het leger ook een grootschalige aanval op doelen van de Hezbollah-militie in Libanon, aan de Israëlische grens met Libanon. Drie “terroristische cellen” werden geëlimineerd. Het leger zal de militaire posities van Hezbollah in Zuid-Libanon blijven aanvallen. “De zuidelijke regio van Libanon zal niet terugkeren naar wat het ooit was”, vervolgde Hagari.

Raketten afgevuurd vanuit Libanon op Israël
In de loop van zaterdag werden verschillende raketten gedetecteerd vanuit Libanon naar Israël. 80 procent van de raketten van Hezbollah viel op Libanees grondgebied. Dit kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Sinds het begin van de Gaza-oorlog hebben er herhaaldelijk confrontaties plaatsgevonden tussen het Israëlische leger en Hezbollah aan de grens. Aan beide kanten vielen doden en gewonden. Het is de ergste escalatie sinds de tweede Libanonoorlog in 2006. Hezbollah heeft banden met Hamas in Gaza, maar wordt als machtiger beschouwd. Het wordt ook beschouwd als de belangrijkste niet-statelijke bondgenoot van Israëls aartsvijand Iran.