EU beschuldigt Hamas van overtreden internationaal recht

De Europese Unie heeft Hamas, dat zij zelf classificeert als een terroristische organisatie, beschuldigd van het schenden van het internationaal recht. De EU veroordeelt het gebruik van ziekenhuizen en burgers als schild door Hamas, zei EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken de heer Borrell namens de 27 lidstaten. Israël heeft zich echter ook te houden aan het internationaal humanitair recht.

De EU veroordeelde het gebruik van ziekenhuizen en de burgerbevolking als menselijk schild of dekmantel door Hamas, aldus de verklaring van de vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken. Burgers moeten de Gazastrook kunnen verlaten en ziekenhuizen moeten worden voorzien van alles wat ze nodig hebben. Volgens berichten uit de Gazastrook hebben de ziekenhuizen daar nauwelijks nog brandstof om te werken. Israël ontkent deze bewering.

Borrell riep op om humanitaire hulp in de Gazastrook mogelijk te maken - "snel, veilig en ongehinderd". Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen. Dit moet echter gebeuren in overeenstemming met het internationaal recht.

De hoge vertegenwoordiger van de EU deed een beroep op Hamas om de op 7 oktober ontvoerde gijzelaars onmiddellijk vrij te laten. Tot die tijd moet het Internationale Comité van het Rode Kruis toegang tot hen krijgen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU bespreken het Midden-Oosten, Oekraïne en de Kaukasus
De situatie in het Midden-Oosten is vandaag opnieuw onderwerp van gesprek voor de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. Ze zullen onder andere bespreken hoe de situatie van de mensen in de Gazastrook kan worden verbeterd.

Een ander onderwerp op de bijeenkomst is de oorlog in Oekraïne: de deelnemers willen praten over veiligheidstoezeggingen voor de lange termijn voor het land dat door Rusland wordt aangevallen. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Kuleba zal de vergadering via video bijwonen.

Het overleg van de EU zal ook gaan over het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan. Minister van Buitenlandse Zaken Baerbock zal verslag uitbrengen over haar meest recente reis naar de Kaukasus.