Politie wil doorrijders bij rode kruizen op snelweg vaker beboeten
Automobilisten die vorige week rode kruizen negeerden bij een ongeluk op knooppunt Watergraafsmeer in Amsterdam, zorgden voor levensgevaarlijke situaties. De politie en Rijkswaterstaat noemen het een 'zorgwekkende overtreding'. De politie wil graag meer beboeten, maar dat kan vanwege de privacywet niet op basis van beelden van de camera's die boven de snelweg hangen. Zo meldt AT5.
Na een ongeluk tussen een motorrijder en een automobilist op 27 oktober werd het knooppunt Watergraafsmeer afgesloten in de richting van Amersfoort. Tientallen automobilisten negeerden de afsluiting. Volgens een woordvoerder van de politie reden sommigen helemaal door tot aan het incident en zorgde dat voor gevaarlijke situaties. Volgens Rijkswaterstaat en de politie brachten ze daarmee hulpverleners in gevaar. Voor het doorrijden kun je een flinke boete krijgen.
Hoewel de politie het graag zou willen, kan er niet na een incident nog eens rustig gekeken worden welke automobilisten de rode kruizen negeerden. Dat ligt volgens Rijkswaterstaat aan de privacywetgeving. "Daar zijn de camerabeelden niet voor bedoeld, want het is puur om de weg te schouwen en te zorgen dat de veiligheid op de weg gegarandeerd wordt", vertelt teamleider Verkeersgeleiding Rob Eppinga. "Wij nemen de beelden niet op, dus wij zien alleen de livebeelden. Die beelden worden ook niet gebruikt om achteraf nog boetes uit te kunnen schrijven."
Gevaarlijk rijgedrag
Jeroen Heuts van de Verkeerspolitie vertelt dat de boetes aardig kunnen oplopen: "In principe bepaalt de officier van justitie de hoogte van het sanctiebedrag", geeft hij aan. "Ik kan verklappen dat het 260 + 9 euro administratiekosten is." Een flink bedrag, maar volgens Heuts staat dat prima in verhouding tot de absurde situaties waarin hij terecht is gekomen door gevaarlijk gedrag van automobilisten. "Het is schrikbarend hoeveel mensen er vlak langs het ongeval willen rijden. Men gaat ook langzamer rijden of zelfs filmend om maar iets van het ongeluk voor zichzelf te hebben. De vouwen worden letterlijk uit je broek gereden af en toe."
Dat zien ze ook in de controlekamer van Rijkswaterstaat in Velsen-Zuid. Daar worden de wegen van Noord-Holland in de gaten gehouden en het negeren van rode kruizen is geen uitzondering. "Het rode kruis staat er niet voor niks", aldus Eppinga. "Helaas zien we bij elk incident waar rode kruizen staan dat mensen te ver doorrijden of het negeren."
Beelden
De mogelijkheden om overtreders te beboeten hebben sommige weginspecteurs, maar ook de politie. "Iemand staande houden voor het negeren van het rode kruis, dat doen we niet", legt agent Jeroen Heuts uit. "Maar er kan wel achteraf geverbaliseerd worden door ter plekke het kenteken op te schrijven of we doen het aan de hand van camerabeelden." Dan gaat het om dashcambeelden of video's die de politie zelf maakt, want hierin speelt Rijkswaterstaat dan weer geen rol, omdat de beelden van hen niet gebruikt kunnen worden om boetes mee uit te delen.
Ook al is het (in jouw ogen) onnodig dat er een rood kruis gebruikt word of een snelheidsbeperking voor werkzaamheden dan moet je je daar aan houden.
Misschien vindt men het irritant dat er (in zijn/haar ogen) een rood kruis gebruikt word of een snelheidsbeperking maar het is niet aan de bestuurder om te bepalen of deze nodig is. Rijkswaterstaat sluit niet voor de lol een wegdek af of creëert een snelheidsbeperking. Het heeft een reden.
En deze reden is veiligheid.
En jij zou willen dat men elke avond eventjes alle borden gaat afplakken /verwijderen.
En zou men met spoed terug moeten gaan omdat er iets aan de hand is moet men weer de borden terugplaatsen en/of afplakken ongedaan maken.
En dan praten we nog niet wat dat gaat kosten. Veilig borden verwijderen/terugplaatsen en/of borden afplakken/afplakking verwijderen. Rijkswaterstaat word door belastingen betaald.
Het is gewoon levensgevaarlijk om deze borden te plaatsen en te verwijderen.
Men heeft speciale voertuigen ontwikkeld om veilig die borden te kunnen plaatsen en toch zijn er automobilisten die niet opletten en daar tegen aan rijden.
En rode kruizen activeren om de werklui te bescherm helpen blijkbaar niet.
Dat men dit niet begrijpt betekent niet dat rijkswaterstaat dan maar beboet niet worden door onbegrip van de Nederlandse autobestuurder.
Eventes rustiger moeten rijden of een rijbaan niet mogen gebruiken is toch geen ramp?
Teminste ik vind veiligheid belangrijker dan eventjes langzamer te rijden if een rijbaan niet gebruiken.
Dat gezegd hebbende. Ik houd me er aan en je kan niet altijd zien of er iets aan de hand is.
Geloof is voor in de kerk, niet voor een merk!
Jij weet niet waarom er rode kruizen zijn, en er is altijd een reden voor een rode kruis.
Dat jij het niet van belang vind, betekent nog niet dat daarmee dan de rode kruis onoverbodig is.
[ Bericht gewijzigd door p2a2008 op zondag 5 november 2023 @ 16:17 ]
Volgens mij wordt er te moeilijk gedacht over de implementatie en ligt de oplossing best wel voor de hand.
Begin dit jaar ging het op de A4 nog bijna gruwelijk fout, toen men twee rijstroken had afgekruisd om een traumahelikopter te laten landen, maar dat lukte dus niet vanwege de vele overtreders.
Waarom meteen deze wantrouwende houding? Het verkeersnet van Nederland is toch behoorlijk goed aangelegd waarbij aanpassing meestal ten goede komen aan de gebruiker?
Ik werk zelf in de verkeerssector dus weet dat er een heleboel heel goed gaat, maar dit is er niet één van.
Idem bij wegwerkzaamheden. Als die afgelopen zijn, dan moet de weg vaak nog eerst geïnspecteerd worden om te kijken of het inderdaad veilig is. En het kan zijn dat werkzaamheden niet zijn afgerond en bijvoorbeeld de vangrail nog niet vast zit. Dan kun je de kruisen ook niet weghalen.
En alleen de twee rijstroken aan de rechterkant.
Dus kom je ze overal tegen, op alle rijstroken en met 120/130 km/h.
Dáár zouden ze eens wat aan moeten doen.
En volgens mij hebben de helft van die chauffeurs niet eens het juiste rijbewijs.
Of het nou 1% of 90% van de tijd is, dat doet gewoon niet ter zake. En er kunnen redenen genoeg zijn. Choke on it and carry on. Hoe moeilijk is dat?
Ik woon in de nabijheid van de A12 en A50, daar zijn, zeker buiten de spits, ook rijstroken voor minstens de helft van de tijd afgekruisd.
Auto per direct in de schredder, niets is v broer, lease, firma, geen gezeik.
Op kosten v d aso overtreder.
Wettelijk, dus met veiligheid heeft het niets te maken.
Denk dat dat doorrijden bij rode kruizen binnen korte tijd is afgelopen
Wel belangrijk uiteraard dat dit landelijk bekend gemaakt wordt, en waarschuwingen op de weg. Maar ik ben zeker voor zo een simpel en effectief middel!
Laat de hulpdiensten hun ding doen en laat de aso's maar rijden over spijkermatten waar de aso betaald.
Als je voor een stoplicht moet wachten, rijden vaak mensen tussen auto's door om vooraan te staan. Dit mag volgens de regels helemaal niet (file is iets anders), en is zelfs strafbaar.
https://www.anwb.nl/experts/vakantie/5/voorkruipen-bij-stoplicht
Maar goed, fijne avond trouwens
Ik vind het ergens nog vreemd dat de boete met 260 + 9 euro administratiekosten onder de streep minder zwaar wordt bestraft dan zonder noodzaak te rijden of stilstaan op de vluchtstrook (370 + 9 euro, meen ik)
Even serieus. Als er een ongeluk gebeurd is, dan is er altijd politie bij. En het duurt altijd wel minsten een half uurtje voordat het weer opgelost is.
Wat is er zo moeilijk aan om even snel een camera neer te zetten om die mensen te grijpen? En als het echt sneller moet om zo'n camera neer te zetten, waarom niet gewoon een in de hand gehouden videocamera? Met een GPS er op. Die zijn op 10m nauwkeurig (of gebruik anders een keer Galileo). Dan is het met koppeling van de gegevens over de lichten, de locaties van de lichten en de locatie van de camera, een koud kunstje om het bewijs bij elkaar te krijgen.
Binnen 5 minuten na aankomst kan een agent dan al auto's op de video gaan zetten, en de bestuurder een vette boete en meteen ook maar een cursus aan de broek te smeren.
Ik snap al dat geklaag niet.
DOE gewoon eens iets, in plaats van te huilen over privacy wetgeving....
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
Auto/motor met aanhanger
<3.500 kg
Binnen bebouwde kom: 50 km/h
Buiten bebouwde kom: 80 km/h
Autowegen: 90 km/h
Autosnelwegen: 90 km/h
>3.500 kg
Binnen bebouwde kom: 50 km/h
Buiten bebouwde kom: 80 km/h
Autowegen: 80 km/h
Autosnelwegen: 80 km/h
Zo'n grote Mercedes bus met tandemasser + minigraver weegt meer dan 3500 kilo en dus niet harder dan 80 op de snelweg
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken