Storm Ciarán: vluchten geannuleerd, bomen omver, zeer drukke avondspits verwacht

Het KNMI heeft vandaag code oranje afgegeven vanwege de storm Ciarán voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en het IJsselmeer gebied. In Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Flevoland en op het Friese vasteland is code geel van kracht. In Groningen, Drenthe en Overijssel geldt geen weerwaarschuwing.

Het hoogtepunt van Ciarán ligt tussen 14.00 uur en 19.00 uur. De komende uren neemt de wind in kracht toe. Mogelijk komt het in het zuidwesten tot windkracht 9. Op meerdere plekken heeft de brandweer al moeten uitrukken voor beknelde personen door een omgevallen boom.

De storm zorgt ook in het buitenland voor overlast, in Frankrijk is een dode gevallen en ruim miljoen mensen zitten zonder stroom, er werden windsnelheden van boven de 200 kilometer per uur gemeten en in Bretagne was er een golf van 21 meter hoog.

In het Verenigd Koninkrijk is de haven van Dover momenteel gesloten. Volgens een bericht van de BBC zijn alle veerbootdiensten naar het Europese vasteland voor vandaag geannuleerd. Bij Dover zijn windsnelheden van 110 kilometer per uur geregistreerd. Als gevolg van de storm zitten ongeveer 800 huishoudens in het Verenigd Koninkrijk zonder stroom en zijn meerdere scholen uit voorzorg gesloten.

Door de harde wind zijn er al honderden vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Daarnaast heeft een groot deel van de reizigers te maken met vertraging. Schiphol vraagt iedereen die voor vandaag een vlucht heeft geboekt 'rekening te houden met de extreme weersomstandigheden'.

Meerdere scholen in gebieden met code oranje sluiten hun deuren vanmiddag. Het gaat om scholen in onder meer Alkmaar, Haarlem, Heerhugowaard, 's Gravenzande en Hoorn.

Rijkswaterstaat gaat ervan uit dat het sluiten van de Oosterscheldekering niet nodig zal zijn vanwege de storm. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat, komt dit door de windrichting van de storm. Er wordt geen zeewater richting de Oosterschelde geblazen. De Oosterscheldekering wordt alleen gesloten wanneer de waterstand tussen de Oosterschelde en de zee 2,75 meter bereikt. Vandaag blijft de waterstand ruim onder deze grens.

Zowel de ANWB als Rijkswaterstaat verwachten door het slechte weer een zeer drukke avondspits.

xxx