Minimumloon omhoog en invoering uniform uurloon per 1 januari 2024
Op 1 januari 2024 gaat het wettelijk minimumloon omhoog met 3,75%. Het wettelijk bruto minimumuurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bedraagt dan € 13,27 per uur. Het gaat om een reguliere indexatie, elk half jaar stijgt het minimumloon mee met de cao-lonen. Tegelijk voert het kabinet per 1 januari 2024 een nieuwe wet in voor het minimumuurloon.
De invoering van het wettelijk minimumuurloon betekent dat er geen wettelijk voorgeschreven minimum dag-, week- en maandlonen meer zijn. Daarvoor in de plaats komt 1 uniform minimumuurloon, waar alle werknemers in Nederland recht op hebben. Het maandloon van een minimumloonverdiener wordt straks bepaald door het feitelijke aantal uren dat is gewerkt. Nu is het nog zo dat minimumloonverdieners die 40 uur werken een lager uurloon hebben dan mensen die 36 uur werken. Aan die ongelijkheid komt een einde. Het minimumuurloon is het resultaat van het initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Kathmann en Maatoug.
De invoering van het minimumuurloon kan vragen om aanpassingen van salarisadministraties, arbeidscontracten en cao’s. Het kennisdocument wettelijk minimumuurloon 2024 helpt werkgevers, salarisadministrateurs en cao-partijen op weg bij de voorbereidingen op de invoering van het wettelijk minimumuurloon.
Zie voor het minimumjeugdloon en overige bedragen de pagina Bedragen minimumloon.
Geloof is voor in de kerk, niet voor een merk!
Inflatie is normaal, en gezond voor een economie als deze tussen de één en twee procent per jaar bedraagt. Een dergelijke beperkte kostenstijging op jaarbasis stimuleert groei en houdt zowel de vraag (bestedingen) als het aanbod (productiviteit) en investeringen in beiden in balans.
Wanneer er een grotere vraag is dan aanbod, ontstaat er schaarste en schaarste leidt tot prijsstijgingen. Prijsstijgingen leidt tot kostenstijgingen en kostenstijgingen kunnen leiden tot rentestijgingen. En dat is precies wat we de afgelopen twee jaar doormaken.
Eerst werd de wereldeconomie zo'n twee jaar geleden 'opnieuw opgestart', doordat de covid pandemie was bedwongen. Dit leidde tot een groeiende vraag naar grondstoffen, materialen en producten, waarvan tijdens de pandemie vaak was ingeteerd op voorraden en de productie was afgeschaald. Daarna werd, gevoed door de oorlog Oekraïne en de boycot van Russische olie en gas, de kostprijs energie heel erg hoog. beiden zorgden ervoor dat er een enorme scheefgroei tussen vraag en aanbod ontstond, en de inflatiestijging was een onvermijdelijk.
Onder het mom van 'never waste a good crisis' stijgen de winsten in heel veel gevallen gewoon harder dan de loonkosten. En zolang dat gebeurt, zullen er maar weinig productiebedrijven die stap daadwerkelijk maken.
Ik blijf erbij, het is dom wat ze nu doen. Ze hadden beter de levenskosten kunnen verlagen om meer marktconform te blijven.
Geloof is voor in de kerk, niet voor een merk!
Zou je die verlagen dan zou je net zo goed het minimumloon niet verhogen.
We horen dat dreigement nou al decennia achter elkaar als argument om de laagste lonen maar lekker laag te houden en ook als argument om de topsalarissen jaarlijks met tientallen procenten te verhogen (alsof dan dingen niet duurder zouden worden)
Geloof is voor in de kerk, niet voor een merk!
Dat minimumloon in andere landen is al sinds mensenheugenis véél lager dan in Nederland. Veel lager dan dat kleine schijtbeetje dat er nu bij lijkt te gaan komen.
Waarom zijn die bedrijven die steeds dreigen uit Nederland te vertrekken niet al minstens twintig jaar geleden vertrokken toen de lonen in Zuid en Oost Europa nóg veel lager waren
Het doet allemaal een beetje aan goedkoop gebral denken.
Verder knap hoe we zonder kennelijk bijna iets te produceren zulke hoge lonen kunnen uitbetalen.
Waarom zou je er voor kiezen het belang van de hoogste 1% in de samenleving te verdedigen met dit soort gezever? Want je maakt mij niet wijs dat je erbij hoort.
Groenlinks en PVDA.
Bedankt. Eindelijk iets waar we wat aan hebben!
De uitkeringen bewegen namelijk netjes met het mininumloon mee.
Hoe zijn de subsidies algemene heffingskorting, arbeidskorting, sociale huurwoning, huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderbijslag, kinderopvangtoeslag, kindgebondenbudget etc uit te leggen?
Het is een volslagen achterlijk rondpompcircus van zogenaamde controle en maakbaarheid..
Er is destijds onderzoek naar gedaan hoeveel topbestuurders er nou precies naar het buitenland waren gevlucht.
Dat bleken er bedroevend weinig te zijn wat er iets mee te maken had datt Nederlandse topmanagers in het buitenland een nogal beroerde reputatie bleken te hebben omdat ze alleen maar over hun beloning zeurden en het liever niet over hun verantwoordelijkheden hadden.
En inderdaad, in de VS viel voor een topfunctionaris nog veel meer te verdienen maar ook heel veel te verliezen als het allemaal een beetje tegenzat. Dat laatste hield Nederlandse managers, die gewend waren om bij falen een gouden handdruk mee te krijgen een beetje tegen
Ik neem het ook niet op voor de rijke 1% maar ik spreek me uit voor een lagere levensstandaard. Daar zijn meer mensen bij gebaat en geeft ons in Europa een betere concurrentiepositie.
Geloof is voor in de kerk, niet voor een merk!
Maak niet uit hoor dat je auto op gehaald word en getransporteerd word naar anderen kant van de eu voor de representatie of onderhoud .
Trouwens apk laten we dan daar ook maar doen.
Of mensen die wc en enz schoonmaken op hotels / scholen en anderen plaatsen.
Ik haat stom gelul van mensen die geen inzicht hebben wat er gebeurt in het land .
Dan ga ik gewoon naar die garage die maar wat duurder is, maar waar ik dit gezeik niet heb.
Geloof is voor in de kerk, niet voor een merk!
- Marcus Aurelius
Begrijp me goed, ik ben voor het helpen van de minima. Maar wel op een manier dat het echt helpt, niet dit. Dit gaat gewoon niet werken.
Geloof is voor in de kerk, niet voor een merk!
Doordat het minimumloon wordt verhoogd wordt inderdaad alles duurder. Maar een groot gedeelte van die kosten wordt dan betaald door mensen die het wel kunnen dragen, die krijgen tenslotte meer dan het minimumloon. Dat zou inhouden dat de mensen met het minimumloon er meer op vooruit gaan dan de prijzen stijgen, en komen ze misschien wel rond. Het minimumloon moet naar mijn mening wel in verhouding staan met de kosten. Daar zit een verhouding is. Maar als je kijkt naar de alsmaar groter wordende armoede, denk ik dat de verhoudingen verkeerd liggen.
Uiteraard ben ik ook van mening dat er ook andere manieren zijn om de minima te helpen, die wellicht zelfs beter zijn. Maar het verhogen van het minimumloon helpt de minima echt wel.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken