Helft meer lastminute zonvakanties geboekt, reizen 300 euro duurder

Nederlandse vakantiegangers hebben deze zomer 58% meer lastminute zonvakanties geboekt dan vorig jaar. Turkije en Spanje waren bij vliegreizen de populairste bestemmingen. De gemiddelde reissom voor een geboekte zonvakantie steeg van 1969 euro in 2022 naar 2282 euro dit jaar, een stijging van bijna 16%.

Dat blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor. De review- en boekingssite kan aan de hand van 30 miljoen jaarlijkse bezoekers, ruim 3,9 miljoen reviews, 1 miljoen accommodaties en 12.000 pakketreizen van alle aanbieders een nauwkeurige analyse maken van het zoek- en boekgedrag van de Nederlandse vakantieganger.

Normaliter boeken Nederlanders hun zomervakantie aan het begin van het jaar. Door de onduidelijkheid over reizen tijdens de coronacrisis en de chaos op Schiphol vorig jaar, is dat moment verschoven. "Het boekgedrag is sindsdien veranderd. Mensen zijn wat afwachtender geworden en boeken niet meer in de periodes die we voorheen zagen”, zegt Sterre Hoek van Zoover. In de zomerperiode zag Zoover dat ruim de helft meer reizigers een last minute zonbestemming boekten dan in 2022.

Frankrijk en Nederland waren dit jaar als vanouds de populairste vakantielanden. Daar werd het meest op gezocht. De populairste zonbestemming die dit jaar geboekt werd, was Turkije met 45% van het aantal boekingen. Spanje (30%) stond op de tweede plaats, gevolgd door Griekenland (13%), Egypte (8%) en Portugal (3%). Dat is dezelfde top vijf als vorig jaar, alleen kozen relatief meer reizigers voor Turkije en minder mensen voor Griekenland. Het best beoordeelde vakantieland in de reviews op Zoover was deze zomer Egypte, met een 9,55 als gemiddeld cijfer. Turkije (8,86) verdrong Portugal (nu vierde met een 8,55) van de tweede plaats. Curaçao (8,67) staat net als vorig jaar derde.

De gemiddelde reissom die Nederlanders deze zomer uitgaven steeg van 1969 naar 2282 euro, een stijging van 313 euro. Vliegreizen naar Egypte stegen gemiddeld van 2955 naar 3434 euro, reizen Turkije van 3016 naar 3287 euro, reizen naar Spanje van 2387 naar 2540 euro en reizen naar Griekenland van 2416 naar 2551 euro. Dat Nederlanders relatief meer uitgeven aan een vakantie naar Turkije is volgens Hoek logisch te verklaren. "Dat zijn bijna allemaal all-inclusive vakanties. Daarvoor betalen mensen wat meer, maar dan hebben ze bijna geen extra kosten meer op hun bestemming”, legt ze uit.

De meeste all-inclusive reizen naar Turkije vertrekken vanaf luchthaven Düsseldorf. Dat verklaart waarom die Duitse luchthaven deze zomer populairder was dan Schiphol. Bijna 40% van de vakantiegangers vloog vanaf Düsseldorf en slechts 28% vanaf Schiphol. Vorig jaar ging 35% van de zonreizen via Schiphol en 30% via Düsseldorf. Dat terwijl er deze zomer geen sprake was van chaos in Amsterdam. Hoek: "Enerzijds is dit te verklaren door Turkije als populaire bestemming. Anderzijds door de goedkopere vluchten vanaf Düsseldorf. Mensen willen waarschijnlijk geen gedoe en kunnen vanaf Duitse luchthavens ook nog eens goedkoper vliegen. Zeker voor mensen die dicht bij de grens wonen is dat interessant.”