BBB komt met 'overlopers' nu op 4 zetels, Mona Keijzer premier kandidaat

BBB maakte vandaag het één en ander bekend voor het nieuwe parlementaire jaar dat op 5 september a.s. begint. JA21-Kamerleden Nicki Pouw-Verweij (32) uit Maarssen en Derk-Jan Eppink (65) uit Den Haag sluiten zich per direct aan bij BBB. Voor JA21 betekent het dat partijleider Joost Eerdmans als eenmansfractie door zal moeten. Daarnaast sluit ook PVV-Kamerlid Lilian Helder (50) uit Venlo, zich per direct aan bij BBB. De  BoerBurgerBeweging start hiermee het nieuwe jaar in de Tweede Kamer met 4 zetels in plaats van 1. 

De drie Kamerleden van JA21 en PVV gaven eerder deze zomer al aan niet meer voor hun voormalige fracties te zullen terugkeren in de Tweede Kamer. BBB is blij dat hun kennis en expertise (respectievelijk: gezondheidszorg, sociale zaken en werkgelegenheid, onderwijs, financiën, EU-zaken, Justitie & Veiligheid en Binnenlandse Zaken) behouden blijft voor de Tweede Kamer in het algemeen en voor BBB in het bijzonder. 

Kandidaat-lijsttrekker van BBB is Caroline van der Plas, mede-oprichter en huidig fractievoorzitter van BBB in de Tweede Kamer. Zij wil hoe dan ook vanuit de Tweede Kamer haar werk blijven doen.

Mona Keijzer, voormalig staatssecretaris van Economische Zaken (2017-2021) is de #2 op de conceptlijst van BBB. Mocht BBB na de verkiezingen op 22-11 in een nieuw kabinet komen én wanneer er een beroep op BBB wordt gedaan om een premier te leveren, zal BBB Keijzer voordragen als kandidaat minister-president.

Keijzer is lange tijd werkzaam geweest voor het CDA. Eerst in de lokale politiek, later in de Tweede Kamer. Tussen 2017 en 2021 was ze staatssecretaris van Economische Zaken. Premier Rutte ontsloeg haar omdat ze in een interview openlijk kritiek uitte op het coronabeleid van het kabinet waar ze zelf in zat. In juni kwam ze nog in de CDA-commissie die het programma voor de Europese verkiezingen schrijft. Maar een maand geleden brak ze dan toch met het CDA. 

Gijs Tuinman, luitenant-kolonel van de Nederlandse Landmacht, is de #3 op de conceptlijst van BBB.Tevens is hij voor BBB kandidaat-minister van Defensie. Tuinman, heeft als een van de weinige militairen de Militaire Willemsorde ontvangen, de hoogste militaire onderscheiding in Nederland.

De nieuwe aanwas Helder, Pouw-Verweij en Eppink staan op de voorlopige kandidatenlijst van BBB op respectievelijk de 5e, 9e en 19e plaats.

De BBB-leden stellen op 23 september tijdens de ALV de kandidatenlijst definitief vast.