Ecuador: na moord presidentskandidaat beruchte bendeleider overgeplaatst

Een beruchte Ecuadoraanse bendeleider is onder extreme politie-bewaking overgeplaatst vanuit de gevangenis naar een extra beveiligde inrichting. Jose Adolfo Macias zou doodsbedreigingen hebben geuit tegen presidentskandidaat Fernando Villavicencio, kort voordat Villavicencio werd doodgeschoten door criminelen.

De presidentskandidaat werd woensdag na een verkiezingsbijeenkomst in de hoofdstad Quito neergeschoten. Hij werd driemaal in het hoofd geraakt. In verband met zijn dood zijn zes Colombianen gearresteerd, een zevende verdachte is overleden na een vuurgevecht met de politie.

De Ecuadoraanse minister van Binnenlandse Zaken heeft dit incident bestempeld als een ‘politieke misdaad met terroristische kenmerken’ en als een poging om de komende verkiezingen te saboteren.

Een van de beloften van Villavicencio tijdens zijn verkiezingscampagne was het verbreken van de banden tussen de georganiseerde misdaad en overheidsfunctionarissen.

Macias, die bekend staat als Fito, staat aan het hoofd van één van de grootste misdaadorganisaties in Ecuador genaamd Los Choneros. Hij zit sinds 2011 een gevangenisstraf van 34 jaar uit voor onder andere drugshandel en moord. Bij zijn overplaatsing naar de extra beveiligde inrichting waren naar schatting zo’n 4000 agenten en beveiligers betrokken.