Tour: Etappe 14 - Knallen in de Alpen

De dertiende etappe van de Tour de France was, zeker wat het klassement betreft, zo saai als men vooraf had verwacht. De organisatie had duidelijk geen zin in spektakel, dus dat kwam er ook niet, hoewel Michal Kwiatkowski nog wel voor een mooie ritzege zorgde vanuit de aanval.

Vandaag is de kans vrij groot dat het allemaal anders wordt, we zijn inmiddels volop in de Alpen. De heren stappen op in Annemasse en gaan dan gelijk voorzichtig omhoog, een klim van de derde categorie, gevolgd door twee van de eerste categorie. Na een heuvelachtige overgang komen we uit bij de bijna veertien kilometer lange Col de la Ramaz aan zeven procent gemiddeld, ook van de eerste categorie.

De Ramaz wordt afgedaald en we zetten koers naar een klim van de buitencategorie: de Joux Plane, bijna twaalf kilometer aan gemiddeld 8,5 procent, waar Floyd Landis ooit zijn bizarre comeback maakte na een enorme inzinking - geholpen door een bloedzak of 48, maar dat mocht de pret niet drukken.

Na de top van de Joux Plane dalen we af naar de finish in Morzine, een kleine 152 kilometer na de start. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier lezen we ondertussen alle hoogtepunten en historische verhalen, zoals over Landis, en zien we ook dat de etappe even na één uur start. Alle zenders zijn gelijk live, dat is mooi, de finish staat op de planning tussen kwart over vijf en zes uur, lekker ruim.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)