Getouwtrek om WhatsApp-chats Boris Johnson
De Britse regering weigert ongecensureerde WhatsApp-berichten van Johnson door te geven aan een onderzoekscommissie. Nu wil de ex-premier ze zelf uit handen geven - en gaat daarmee de confrontatie aan met de regering.
Een dispuut tussen de regering en de parlementaire commissie voor coronaonderzoeken escaleert al enige dagen in het Verenigd Koninkrijk: de commissie moet gedragingen van de regering gedurende de pandemie onderzoeken en eist de ongecensureerde WhatsApp-geschiedenis van ex-premier Boris Johnson met regeringsvertegenwoordigers uit deze periode. De commissie wil ook graag agenda-items en notitieboekjes inzien. De overheidsinstantie Cabinet Office heeft tot nu toe echter geweigerd de benodigde documenten zonder censuur te overhandigen.
Nu gaat Johnson de confrontatie aan met de regering - en kondigde aan dat hij de chats zelf rechtstreeks aan de commissie zou doorgeven. Dat meldt het Britse persbureau PA op basis van een brief van de conservatieve politicus aan de commissie. Dit is het einde van het dagenlange getouwtrek over de chatgeschiedenis.
Met deze actie zet Johnson de huidige regering van zijn partijgenoot Rishi Sunak buiten spel. De regering vond dat de inhoud van de WhatsApp-berichten voor de commissie grotendeels irrelevant is.
Volgens de media zou de regering kunnen vrezen door de chats ook de rol van Sunak in de pandemie opnieuw onder de loep zal nemen. De huidige regeringsleider was destijds minister van Financiën. Daarbij zouden ook berichten van andere ministers kunnen worden aangetroffen waardoor hun imago kan worden geschaad.
Johnson daarentegen heeft weinig te verliezen. Hij moest afgelopen zomer aftreden als premier vanwege aanhoudende schandalen. Wel zou hij ambities hebben om terug te keren naar de top van de regering.
De Corona-onderzoekscommissie gaat zich buigen over het aarzelende en soms chaotische optreden van de Britse regering in de pandemie. Er stierven in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 227.000 mensen aan Covid-19.
Het is een publiek geheim dat in Londen zelfs belangrijke afspraken binnen de overheid via WhatsApp worden afgewikkeld.