VS: DeSantis gaat voor Republikeinse presidentiŽle nominatie

De prominente Amerikaanse Republikein Ron DeSantis wil president van de Verenigde Staten worden. De gouverneur van de staat Florida heeft de benodigde documenten overgelegd aan de Federal Elections Commission. Volgens peilingen is de conservatieve hardliner momenteel de meest veelbelovende kandidaat onder de Republikeinen van de oppositie, naast oud-president Trump.

Trump had in november al aangekondigd dat hij mee zou doen aan de race voor de presidentsverkiezingen van 2024. DeSantis is sinds begin 2019 gouverneur van de zuidelijke Amerikaanse staat Florida. In november 2022 werd hij met een ruime meerderheid van de stemmen herkozen. Dit versterkte zijn positie en zijn streven om hogerop te klimmen. Hij wordt al langere tijd beschouwd als de grootste interne partijconcurrent van Trump, die een soort mentor voor hem was. 

In Florida trok DeSantis vooral de aandacht met zijn rechtse politiek. Onder hem werden in de staat wetten aangenomen of ingevoerd die minderheden discrimineren, de academische vrijheid aan universiteiten beknotten of het openbaar onderwijs verstoren door bepaalde lessen te verbieden. Bovenal heeft de Republikein de oorlog verklaard aan de zogenaamde “wokeness”. De vader van drie kinderen studeerde aan de elite-universiteiten van Yale en Harvard, diende bij de marine en in Irak. Voorafgaand aan zijn verkiezing tot gouverneur was DeSantis enkele jaren vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden.

De presidentsverkiezingen staan gepland voor 5 november 2024. Voor de Republikeinen wordt een breed deelnemersveld verwacht. Naast Trump en DeSantis heeft ook de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, haar ambities officieel gemaakt – maar ze loopt ver achter in de peilingen. Wie uiteindelijk de officiële kandidaat van de partij wil worden, moet eerst de interne partijvoorverkiezingen winnen.