Eindelijk oplossing oude kerncentrale Dodewaard: de belastingbetaler

De belastingbetaler gaat grotendeels opdraaien voor de ontmanteling van de kerncentrale Dodewaard. De Nederlandse staat is van plan om alle aandelen van de huidige eigenaren over te nemen, zo laat het kabinet aan de Tweede Kamer weten.

Over de ontmanteling van de kerncentrale is al jarenlang een felle discussie. Er wordt al jarenlang onderhandeld over de ontmanteling van de centrale. De centrale is na een aantal fusies nu eigendom van NEA waar de energiebedrijven EPZ, Vattenfall, Engie en Uniper aandeelhouder van zijn. Er zou voldoende kapitaal, 160 miljoen euro, aanwezig zijn voor de ontmanteling. De staat wil echter extra geld bijleggen omdat ze onzeker zijn of 160 miljoen voldoende is voor de ontmanteling.

Het voorstel is dat het ministerie van Financiën de aandelen van NEA koopt voor 1 euro en dat de aandeelhouder het totale vermogen van 75 miljoen overdraagt. Daarnaast is er ook 87 miljoen beschikbaar uit de eigen middelen van de beheerder van de centrale, Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland. Daarmee kan een groot deel van de kosten van de ontmanteling worden betaald. De rest van de kosten, die geschat worden op 243 tot 334 miljoen, moeten door de staat worden opgebracht.

In 2045 zal de straling in het reactorvat, die elke twee jaar halveert, zodanig zijn afgenomen dat er veilig met de ontmantelingswerkzaamheden kunnen worden gestart. In 2055 moet er niets meer te zien zijn van de kerncentrale Dodewaard.