Florida gaat voor nog strengere wetgeving abortus

In de Amerikaanse staat Florida wordt abortus vanaf de zesde week van de zwangerschap verboden.

In Tallahassee is tot verdere aanscherping van de abortuswetgeving besloten. Tot nu toe is abortus in de staat vanaf de 15e week van de zwangerschap verboden, dit wordt dus met 9 weken vervroegd. De Republikeinse regering van DeSantis moet de wet nog ondertekenen.

In de wet zijn wel enkele uitzonderingen opgenomen als het leven van de aanstaande moeder gevaar loopt. Ook blijft in gevallen van verkrachting of incest de oude grens van vijftien weken gelden, mits bewijzen overhandigd kunnen worden, zoals een aangifte of een straatverbod.

De Amerikaanse regering in Washington heeft scherpe kritiek geuit op de aanpassing. Het schendt fundamentele vrijheden en weerspiegelt niet de mening van de overgrote meerderheid van de mensen in Florida en in de Verenigde Staten, zei woordvoerster Jean-Pierre van het Witte Huis.

Het voorstel zal grote impact tot ver buiten Florida hebben. In het zuiden van de VS was Florida een van de laatste staten waar abortus niet compleet verboden is. Vrouwen uit staten als Texas, Alabama of Louisiana die een abortus wilde laten uitvoeren reisden daarom naar Florida.

Vorig jaar vernietigde het vrij conservatieve Hooggerechtshof de abortusrechten van de Verenigde Staten. Sindsdien kunnen de staten zelfstandig beslissen over de regels die ze willen hanteren voor abortus. Vorig jaar verkortte Florida de legale abortusperiode van 24 naar 15 weken.