Volkswagen moet eigenaar VW Polo schadevergoeding 3000 euro betalen

De kantonrechter van de rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft vandaag uitspraak gedaan in de rechtszaak die een Groningse koper van een VW Polo tegen autofabrikant Volkswagen heeft aangespannen in verband met de zogeheten dieselfraude. De kantonrechter is van oordeel dat Volkswagen onrechtmatig heeft gehandeld en moet de koper een schadevergoeding betalen.

Manipulatiesoftware
Volkswagen heeft tussen 2009 en 2015 dieselauto's op de markt gebracht die van manipulatiesoftware waren voorzien. Met behulp van deze software werden de emissieresultaten in een testomgeving gemanipuleerd, waardoor de gemeten uitstoot van stikstofoxide binnen de normen bleef. De betreffende dieselauto's stootten buiten de testomgeving echter aanzienlijk meer stikstofoxide uit. Ook de auto van de Groningse koper was van dergelijke manipulatiesoftware voorzien.

Schending Europese Emissieverordening
De kantonrechter stelt in haar uitspraak vast dat Volkswagen onrechtmatig tegenover de koper van de VW Polo heeft gehandeld en een schadevergoeding aan hem moet betalen. Volkswagen heeft met haar handelen de Europese Emissieverordening geschonden. Daarnaast heeft Volkswagen zich tegenover  de koper van de VW Polo schuldig gemaakt aan oneerlijke handelspraktijken en bedrog. De hoogte van de schadevergoeding is op een bedrag van  3.000 euro bepaald. 

Stichting en Consumentenbond
Deze rechtszaak is één van de zaken die de stichting Volkswagen Group Diesel Efficiency Stichting in samenwerking met de Consumentenbond namens een aantal individuele kopers van 'sjoemeldiesels' tegen Volkswagen is gestart.