Onderzoekers ontdekken nieuw gigantisch zwart gat in ver sterrenstelsel

Onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk hebben een van de tot nu toe bekende grootste zwarte gaten ontdekt. Het heeft een massa van 30 miljard keer van onze zo'n. De wetenschappers van Durham University denken dat dit het grootste zwarte gat is dat ooit is gevonden. Een nieuwe technologie die voor het waarnemen van dit zwarte gat is gebruikt, kan de manier waarop we ruimte zien drastisch veranderen. De ontdekking van nog duizenden zwarte gaten is denkbaar.

Dit is de bevinding van onderzoekers die een studie publiceerden in het tijdschrift 'Monthly Notices of the Royal Astronomical Society'. Een fenomeen genaamd 'gravitational lensing' werd voor het eerst gebruikt om het nieuwe gigantische zwarte gat te lokaliseren, dat ongeveer twee miljard lichtjaar van de aarde verwijderd is. Licht dat ons bereikt vanuit verre sterrenstelsels duidt op het bestaan van een zwart gat wanneer het zich versterkt en naar binnen buigt.

Dit proces kan worden vergeleken met dat van een "lichtstraal die door de bodem van een glas schijnt", vertelde astronoom en hoofdauteur James Nightingale van Durham University aan AFP.

Zwarte gaten hebben zo'n sterke zwaartekracht dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen. Omdat ze dus gewoon zwart zijn, konden ze tot nu toe alleen worden waargenomen door grote hoeveelheden licht aan hun randen te laten zien of door de banen van sterren te meten die versnellen terwijl ze langs een zwart gat vliegen. Deze technieken werken echter alleen voor relatief nabije sterrenstelsels.

De nieuwe techniek maakt de detectie van meer zwarte gaten mogelijk "in de resterende 99 procent van de sterrenstelsels die momenteel ontoegankelijk zijn", zei Nightingale. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat ons beeld van het universum "drastisch zal veranderen".

Voor hun nu gepubliceerde ontdekking gebruikten Nightingale en zijn collega's afbeeldingen van de Hubble-ruimtetelescoop en computersimulaties. Ze sloten ook andere mogelijkheden uit, zoals een overconcentratie van donkere materie.