Noord-Korea: kruisraketten vanaf onderzeeër, voor oefening VS en Zuid-Korea

Enkele uren voor de geplande start van grootschalige militaire manoeuvres van de Verenigde Staten en Zuid-Korea zegt Noord-Korea twee strategische kruisraketten te hebben getest. Een onderzeeër vuurde de kruisraketten zondagochtend af vanuit zee voor de kustplaats Sinpo in het oosten van het land, meldt het staatspersbureau KCNA. De term 'strategisch' wordt doorgaans gebruikt voor wapens met een nucleair vermogen.

De test vond plaats kort voor de geplande start van de elfdaagse militaire oefening 'Freedom Shield', waarmee de Verenigde Staten en Zuid-Korea naar eigen zeggen reageren op de 'veranderde veiligheidsomgeving' in de regio als gevolg van de toegenomen agressie van Noord-Korea. Het zouden de meest uitgebreide oefeningen sinds 2017 moeten zijn. Pyongyang had van tevoren gewaarschuwd dat de manoeuvres konden worden opgevat als een 'oorlogsverklaring'. 

De recente onderzeeërlanceringen zouden volgens KCNA de vastberadenheid van Noord-Korea aantonen om controle te krijgen over een situatie waarin de "Amerikaanse imperialisten en Zuid-Koreaanse marionetten steeds schaamtelozer hun militaire manoeuvres tegen de DVK uitvoeren". DVK staat voor Democratische Volksrepubliek Korea, de officiële naam van Noord-Korea. De Zuid-Koreaanse generale staf zei dat het leger zeer alert is. De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst werkt samen met Amerika om de details van de lancering te analyseren.

Pyongyang ziet de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militaire oefeningen als een testrun voor een invasie. Eind vorig jaar riep de Noord-Koreaanse heerser Kim Jong-un zijn land uit tot kernmacht. Vrijdag meldde KCNA dat Kim opdracht had gegeven tot militaire manoeuvres voor een 'echte oorlog'.

De militaire spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn de laatste tijd drastisch opgelopen. Het communistische leiderschap in Pyongyang heeft herhaaldelijk gedreigd met een militaire escalatie in de regio. In het licht van de aanhoudende provocaties van Noord-Korea hebben Zuid-Korea en de Verenigde Staten hun defensiesamenwerking geïntensiveerd.