ABN Amro: huizenprijzen dalen fors meer dan eerder verwacht

De dip die er nu is op de woningmarkt zal flink doorzetten. ABN Amro verwacht dit jaar een forse daling van de huizenprijzen. Volgens de bank verliezen koophuizen dit jaar 6 procent van hun waarde, en daar blijft het niet bij. Volgend jaar zakt het nog eens met 4 procent. Verwacht wordt dat andere banken ook met dit soort voorspellingen gaan komen.  Zo meldt AT5.

Afgelopen jaar daalden de huizenprijzen volgens de NVM ook al ruim 6 procent. Toen zei de makelaarsvereniging dat de ‘ergste oververhitting wel uit de markt’ was. 

De bank laat weten dat ze drie maanden geleden nog uitgingen van een prijsdaling van 2,5 procent dit jaar, maar stelt dat bij naar een daling van 6 procent, gevolgd dus door een afname van 4 procent volgend jaar. De bank is somber over de huizenmarkt vanwege de hogere hypotheekrente, de zwakke vooruitzichten voor economische groei en de recente prijsdalingen. 

Vergeleken met de berekeningen van andere banken is ABN Amro tot dusver dus de somberste. De Nederlandsche Bank berekende onlangs dat de prijzen in twee jaar met 6 procent zullen dalen. Rabobank denkt dat er dit jaar 3 procent vanaf gaat. ING houdt het op een daling van 2 procent. 

Kopers nemen de tijd 
ABN Amro denkt dat de hypotheekrente hoog blijft en dat de inkomens niet snel genoeg stijgen om dit te compenseren. Woningzoekenden zien dat ook en stellen de aankoop van een woning uit. De prijzen dalen, dus ze zullen wachten, is de verwachting. Het aantal transacties daalt dit jaar naar verwachting met 5 procent. In 2024, als een gemiddelde woning zo’n 25.000 euro goedkoper zal zijn, trekt het aantal verkopen weer een beetje aan. 

Woningzoekenden krijgen daarom ook steeds meer keuze. Wie wil verhuizen, zet eerst het eigen huis te koop voordat een ander huis wordt gekocht. Huizen die te koop worden gezet zullen minder kijkers en bieders  trekken en zullen veel langer te koop staan dan voorheen. Kopers nemen weer de tijd en zullen elkaar niet de tent uitvechten met overbieden.

Volgens de bank zou de hypotheekrente dit jaar een paar tienden van een procentpunt zou kunnen dalen, maar dan moet wel de inflatie beteugeld worden. Maar lage langlopende rentes onder de 2 procent zullen alleen niet meer terugkeren.