Duitsland levert OekraÔne 14 Leopard 2-tanks

Na dagen wachten heeft Duitse bondskanselier Olaf Scholz eindelijk besloten om gevechtstanks aan Oekraïne te leveren. Er is bekend gemaakt dat een compagnie Leopard 2-tanks worden overgedragen aan het Oekraïense leger. Een compagnie bestaat uit 14 tanks.

Amerikaanse media hadden eerder gemeld dat de VS ook zijn eigen gevechtstanks van het type 'Abrams' te leveren. Volgens berichten heeft Scholz dit als voorwaarde gesteld in een telefoongesprek met president Joe Biden. De Leopard 2 A6 is een van de nieuwere varianten in zijn soort. De Bundeswehr ontving de eerste tank van dit type in 2001.

Andere Europese landen gaan ook Leopard 2 tanks aan Oekraïne leveren, waaronder Polen. Het NAVO-lid heeft hiervoor een exportvergunning aangevraagd bij Duitsland. Deze toestemming dient ook verleend te worden, zo meldt AP. Meer Europese landen overwegen om hun belangrijkste gevechtstanks naar Oekraïne te sturen. Spanje had dit vorig jaar al voorgesteld. Groot-Brittannië maakte vorige week bekend dat het 14 Challenger-tanks zou leveren.

Oekraïne heeft gevechtstanks nodig om zich te verdedigen en een mogelijk Russisch lenteoffensief  af te weren maar ook zelf tegenaanvallen of offensieven uit te voeren. Volgens informatie uit Kyiv heeft het leger enkele honderden tanks nodig.

De Leopard-fabrikant Rheinmetall kondigde dinsdag aan dat het in totaal 139 Leopard-tanks aan Oekraïne zou kunnen leveren - 22 van het Type 2A4, die het bedrijf op voorraad heeft en binnen een jaar kan leveren. Er zijn ook nog 29 tanks die eigenlijk bedoeld waren voor ringuitwisseling met andere landen, maar over drie tot vier maanden beschikbaar zouden kunnen zijn voor gebruik. Daarnaast staan er nog 88 verouderde Leopard 1 tanks op het terrein bij Rheinmetall.