Mediabedrijf Alex Jones vraagt faillissement gedurende rechtszaak Sandy Hook

Het mediabedrijf Free Speech Systems van samenzweringstheoreticus Alex Jones heeft vrijdag zijn faillissement aangevraagd terwijl er een rechtzaak tegen hem loopt, maar zijn advocaat benadrukt dat het niet de bedoeling is om het lopende proces in Texas over schadevergoeding te verstoren. In de rechtzaak wordt er zo'n 150 miljoen dollar geeist door de familie van een van de kinderen die bij de aanslag op de Sandy Hook Elementary School op 14 december in 2012 om het leven kwamen.

Het proces in Austin, waar Jones woont en Free Speech Systems is gevestigd, heeft vrijdag zijn eerste week van getuigenissen afgerond en zal naar verwachting volgende week worden afgerond. De faillissementsaanvraag werd aan het eind van de dag aangekondigd door Jones' advocaat Andino Reynal.

Reynal en de advocaten van de familie die Jones aanklaagt vertelden rechter Maya Guerra Gamble dat de faillissementsaanvraag de rechtszaak niet zal ophouden. Details van de faillissementsaanvraag waren nog niet beschikbaar.

Het is niet de eerste keer dat een faillissementsaanvraag wordt ingediend tijdens een rechtszaak tegen Jones door de families van Sandy Hook. In april vroegen Jones' bedrijf Infowars en nog twee van zijn bedrijfsentiteiten faillissementsbescherming aan, wat leidde tot uitstel van de rechtszaak.

Rechtbanken in Texas en Connecticut hebben Jones reeds aansprakelijk gesteld voor laster vanwege zijn afschildering van het Sandy Hook bloedbad als een hoax waarbij acteurs betrokken waren die de wapencontrole wilden opvoeren. In beide staten spraken rechters een verstekvonnis uit tegen Jones zonder proces omdat hij niet reageerde op rechterlijke bevelen en geen documenten overhandigde.

Christopher Mattei, advocaat van de families van Sandy Hook in de Connecticut-zaak, heeft vrijdagavond een verklaring uitgegeven waarin hij de faillissementsaanvraag afkeurt.

"Slechts twee dagen voordat de juryselectie in Connecticut moet beginnen, is de heer Jones opnieuw als een lafaard naar de faillissementsrechtbank gevlucht in een doorzichtige poging om de confrontatie uit te stellen met de families die hij jarenlang heeft gekwetst," aldus Mattei. "Deze families hebben een eindeloze bron van geduld en blijven vastbesloten om de heer Jones in een rechtbank in Connecticut ter verantwoording te roepen."

Het proces in Austin moet bepalen hoeveel Jones moet betalen voor het belasteren van Neil Heslin en Scarlett Lewis, wiens 6-jarige zoon, Jesse Lewis, behoorde tot de 20 kinderen en zes onderwijzers die werden gedood bij de schietpartij op Sandy Hook, de dodelijkste schietpartij op een school in de Verenigde Staten. Zij en andere families van Sandy Hook die Jones aanklagen, zeggen dat ze jarenlang zijn lastiggevallen en bedreigd door Jones' herhaaldelijk geuite desinformatie dat de schietpartij een hoax was of niet heeft plaatsgevonden.

Jones beweerde vorig jaar in gerechtelijke stukken dat hij een negatief vermogen had van 20 miljoen dollar, maar advocaten van Sandy Hook families hebben een ander financieel beeld geschetst.

Uit rechtbankverslagen blijkt dat Jones' Infowars-winkel, die voedingssupplementen en overlevingsuitrusting verkoopt, tussen 2015 en 2018 meer dan 165 miljoen dollar heeft verdiend. Jones heeft ook luisteraars in zijn Infowars-programma aangespoord om geld te doneren.