F1: Leclerc grijpt poleposition in Frankrijk, Verstappen tweede

Charles Leclerc heeft poleposition gepakt voor de Grand Prix van Frankrijk. De Monegask snelde met de Ferrari op Paul Richard naar een tijd van 1.30,872 en bleef hiermee regerend wereldkampioen Max Verstappen drie tienden voor. Sergio Perez klokte de derde tijd.

In het eerste deel duurde het niet lang voordat er volop actie was op de baan. Het was de vraag of Carlos Sainz en Kevin Magnussen tijden zouden neerzetten vanwege hun gridstraffen voor de race van zondag. Beide coureurs kwamen uiteindelijk wel op het asfalt en dat was geen goed nieuws voor Pierre Gasly die daardoor net buiten de boot viel, net als Lance Stroll, Guanyu Zhou, Mick Schumacher en Nicholas Latifi. Voor Schumacher waren de druiven zuur omdat hij wel een goede tijd klokte, maar deze vanwege het overschrijden van de baanlimieten kwijtraakte.

In het tweede deel liet Sainz zien dat de Ferrari de allersnelste is, maar de strijd om plek tien was belangrijker. De Mercedessen van Lewis Hamilton en George Russell probeerden het op gebruikte banden, maar dat bleek niet de juiste keuze. Ze moesten op nieuw rubber een tweede run maken. In de slotminuten vielen Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel en Alexander Albon buiten de boot. Laatstgenoemde spinde in zijn laatste poging nog even.

Sainz offerde Q3 op om Ferrari-teamgenoot Leclerc een slipstream te geven. De Monegask reed in zijn eerste run naar een 1.31,209 waarmee hij acht duizendste sneller was dan Verstappen. De tweede run ging nog veel sneller voor Leclerc die naar een 1.30,872 knalde, waarna Verstappen op drie tiende genoegen moest nemen met plek twee, voor Red Bull-teamgenoot Perez. Hamilton klokte de vierde tijd, voor Lando Norris, Russell, Fernando Alonso, Yuki Tsunoda, Sainz en Magnussen die beiden geen tijd meer klokten.