Frankrijk verbiedt het gebruik van 'biefstuk' en 'worst' voor vega-vleesvervangers
Plantaardige vleesalternatieven zullen in Frankrijk met nieuwe terminologie moeten komen. Het land nam een maatregel aan die verbiedt dat plantaardige producten dezelfde namen gebruiken als vlees.
Frankrijk wordt het eerste land van de Europese Unie dat het gebruik van woorden als "biefstuk" en "worst" voor plantaardig voedsel officieel verbiedt. Het verbod, dat oorspronkelijk in 2020 was afgesproken, gaat in oktober in.
"Het zal niet mogelijk zijn om sectorspecifieke terminologie die traditioneel wordt geassocieerd met vlees en vis te gebruiken om producten aan te duiden die niet afkomstig uit de dierenwereld zijn en die in wezen niet vergelijkbaar zijn", luidt het officiële besluit.
De verordening is alleen van toepassing op producten die in Frankrijk zijn gemaakt, en de grootste boerderijlobby van het land, FNSEA, vond dat het niet besluit ver genoeg ging omdat het niet geldt bij import. Het zei dat soortgelijke wetten "op Europees niveau" moeten worden aangenomen, maar de EU verwierp een soortgelijk voorstel in 2020.
Sommige termen, zoals 'boter', 'melk' en 'kaas' zijn al op Europees niveau beschermd en mogen niet worden gebruikt voor plantaardige producten. Woorden als "burger" mogen echter wel op vleesalternatieven worden gebruikt.
De markt voor vegetarisch en veganistisch vleesachtig voedsel is de afgelopen jaren enorm gegroeid omdat meer mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering, dierenwelzijn en voeding overgaan op plantaardige diëten. Dit heeft op zijn beurt grote investeringen aangetrokken van wereldwijde agrifood-groepen in de hoop te profiteren van een trend naar gezond eten.
Durfkapitalisten en toegenomen investeringen van agrovoedingsreuzen zoals Cargill, Danone en Nestle hebben de markt voor vleesvervangers laten groeien tot 19% per jaar.
Vlees is niet plantaardig in Frankrijk (Foto:Pixabay)