Hockeysters Oranje nemen shoot-outs beter dan ArgentiniŽ

Het Nederlands hockeyelftal heeft zaterdagmiddag aartsrivaal Argentinië bijna op de eerste nederlaag van dit Pro League-seizoen getrakteerd. Maar met nog 2 minuut 30 op de klok incasseerde Oranje toch de 1-1. Op het veld van Union in Nijmegen ging het bonuspunt uiteindelijk naar Nederland, dat de shoot-outs het best nam.

Nederland-Argentinië was de herhaling van de finale in Tokio, waar Oranje met 3-1 winst voor de tweede keer op rij olympisch goud veroverde. Het is het mooiste affiche dat het internationale hockey te bieden heeft. Maar toch kon je langs de lijn af en toe een speld horen vallen.

Vanaf de tribunes waaide er grote delen van de wedstrijd een kille stilte over het veld heen. Misschien kwam het doordat het publiek in Nijmegen geen hockeyinterlands gewend is. Maar het Nederlands elftal gaf de 2500 toeschouwers ook te weinig munitie om een storm aan geluid te fabriceren. Met nog één minuut te hockeyen kreeg Argentinië via een strafcorner de uitgelezen kans om de winst over de streep te strekken, maar hij werd niet verzilverd. Wel kreeg de ploeg van bondscoach Jamilon Mülders in het derde kwart kansen op 2-0.

Duidelijk te merken was dat Argentinië goed op elkaar is ingespeeld, na de Pro League-campagne die de ongeslagen koploper de afgelopen weken in Europa afwerkte. Voor het overgrote deel van het Nederlands elftal was dit pas de eerste interland sinds het tweeluik met de Verenigde Staten begin april. Dat maakte het gelijkspel best een knap resultaat.

Misschien dat ook de selectiestress een rol speelde in het feit dat het nooit een meeslepend gevecht werd. Behalve een prachtig affiche was Nederland-Argentinië ook de aftrap van een serie Pro League-wedstrijden in aanloop naar het wereldkampioenschap (1-17 juli). Over een aantal weken, in ieder geval niet voorafgaand aan de twee interlands tegen Engeland van volgende week, maakt bondscoach Mülders de WK-selectie bekend. Het wordt de eerste toernooiselectie onder zijn leiding, na het vertrek van Alyson Annan.

Geen Delfina Merino
Een groot deel van de olympische selectie die in Tokio goud veroverde, is nog intact. Maar er zijn ook een aantal gaten te vullen. Dat biedt kansen voor speelsters die nog geen groot toernooi op hun cv hebben staan. Mülders haalde de afgelopen maanden Ireen van den Assem (Tilburg), Maxime Kerstholt (Pinoké) en Lisa Post (Oranje-Rood) bij het Nederlands elftal. De trainingsgroep bestaat momenteel uit 27 speelsters, van wie er 20 dit weekend op Union in actie komen. Marloes Keetels en Anne Veenendaal zijn geblesseerd. De vijf anderen, Marente Barentsen, Tessa Clasener, Stella van Gils, Fiona Morgenstern en Lisa Post, krijgen volgende week tegen Engeland speelminuten. Dan geeft Mülders de speelsters van finalisten Den Bosch en SCHC rust.

Ook bij tegenstander Argentinië speelden er selectieperikelen. Delfina Merino, die sinds haar debuut 2009 meer dan 300 interlands heeft gespeeld en de afgelopen jaren de aanvoerdersband droeg, is door bondscoach Fernando Ferrara buiten de ploeg gelaten. Hij zal haar niet selecteren voor het wereldkampioenschap. ‘Delfi is een spectaculaire speler, maar voor mij beleeft ze vandaag niet haar beste moment en ik denk dat er andere spelers zijn die, in haar positie, beter presteren,’ vertelde Ferrara vorige week aan de Argentijnse pers.

Argentinië raakt de lat
Hoe dan ook: Nederland begon niet goed aan de wedstrijd. Het meeste balbezit was voor Argentinië. Na negen minuten hockeyen beloonde Argentinië het veldoverwicht met de eerste kans van de wedstrijd. Vanaf de rechterflank gaf Eugenia Trinchinetti de bal met een harde klap voor. Hij raakte het been van Yibbi Jansen. Nederland vond dat Trinchinetti te hoog had gespeeld en stapte naar de videoscheidsrechter. Die kende Argentinië echter toch een strafcorner toe, de eerste van de wedstrijd.

Op de cirkelrand meldde specialist Agustina Gorzelany zich, het sleepfenomeen van Las Leonas. Steenhard pushte zij de bal tegen de lat. Het zorgde voor een schrikreactie bij het publiek, dat voor het eerst geluid maakte. Nederland kwam goed weg. Even later legde Maria Granatto de bal op de voet van verdediger Sanne Koolen en mocht Gorzelany met dynamiet in haar stick opnieuw een strafcorner afvuren. Maar haar sleeppush eindigde in de stick van uitloopster Lidewij Welten.

Aan het begin van het tweede kwart schakelde Nederland een versnelling omhoog. Freeke Moes versierde een strafcorner, de eerste voor Oranje. Frédérique Matla stond niet binnen de lijnen. Yibbi Jansen wel. Zij koos voor een lage sleeppush aan de stickkant van Belen Succi, de 36-jarige keepster van Argentinië. Succi zorgde er met een redding voor dat de bal langs de buitenkant van de paal over de achterlijn rolde, waardoor het 0-0 bleef.

Doelpunt Frédérique Matla
Maar ook Argentinië liet van zich horen. Victoria Granatto kwam centimeters te kort om een harde voorzet van Sofia Toccalino binnen te tippen. Dat had zomaar de 0-1 kunnen zijn. Even later hield het publiek de adem in dat Amsterdam-verdediger Sabine Plönissen een bal van Julietta Jankunas via haar eigen stick hard in het gezicht kreeg. Plönissen moest naar de kant voor een blessurebehandeling en keerde in het derde kwart terug. Het voorval leverde Argentinië een strafcorner op. De variant ging naar de inlopende Rocio Sanchez, maar haar tip-in vloog over het doel heen van Josine Koning, die de hele wedstrijd keepte.

Op slag van rust was daar dan toch het moment voor Nederland. Matla versierde een strafcorner, de tweede van Oranje. Ze mocht hem zelf nemen. Haar sleeppush was steenhard, aan de stickkant van keepster Succi. 1-0 voor het Nederlands elftal.

De wedstrijd kantelde steeds meer in de richting van Oranje. Het derde kwart was voor een groot deel in handen van Nederland. Een strafcorner van Matla werd uitgelopen. Ook aanvaller Freeke Moes had kunnen scoren, maar zij pushte van dichtbij naast. Veel meer dan de 1-1 hing de 2-0 in de lucht.

Gelijkmaker Argentinië
Maar Argentinië kwam wonderbaarlijk toch terug in de wedstrijd. Met nog zeven minuten op de klok werd Victoria Granatto op haar stick geslagen. Het leverde de Argentijnen hun vierde strafcorner op. Via de rebound drukte Argentinië een backhandschot af. Maar de bal ging via de handschoen van Koning naast.

Er was nog 2 minuut 30 te spelen, toen de gelijkmaker toch viel. Opnieuw haalde Argentinië een strafcorner. De gedachten gingen uit naar een rechtstreekse sleeppush van Gorzelany. Maar ze koos voor een variant. Maria Granatto, die komend seizoen voor Bloemendaal speelt, maakte met een tip-in knap de 1-1.

Shoot-outs moesten bepalen welk land het bonuspunt kreeg. Na twee missers van Argentinië besliste Xan de Waard de confrontatie met de nummer twee van de wereld in het voordeel van het Nederlands elftal. Zondag wacht de volgende ontmoeting met Argentinië.

Nederland* – Argentinië 1-1 (1-0)
33. Frédérique Matla 1-0 (sc)
67. Maria Granatto 1-1 (sc)

*wint na shoot-outs