Na bezetting provincie Cherson wil Rusland daar de roebel invoeren

Volgens een bericht van persbureau RIA willen pro-Russische vertegenwoordigers op 1 mei de roebel invoeren als betaalmiddel in de zuidelijke Oekraïense regio Cherson. In een overgangsperiode van maximaal vier maanden zal de Russische munteenheid naast de Oekraïense munteenheid, de hryvnia, worden gebruikt, zegt Kirill Stremoussow. Hij vertegenwoordigt een commissie die zichzelf omschrijft als een "militair-civiel bestuur".

Dinsdag meldde Rusland de volledige verovering van de strategisch belangrijke regio tussen Oost-Oekraïne en het Krim-schiereiland. De regering in Kyiv gaat ervan uit dat Rusland met een 'referendum' een nieuwe separatistische regio in het zuiden wil creëren. De zelfverklaarde, pro-Russische Volksrepublieken Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne zijn hiervan voorbeelden.

De door Rusland aangestelde heersers willen de zuidelijke Oekraïense regio Cherson definitief scheiden van de staat. De kwestie van een terugkeer van de Cherson-regio naar nazi-Oekraïne is uitgesloten, zei Stremoussow. Hij ontkent dat er een referendum komt over de status van Cherson.