F1: Uitslag Grand Prix van Bahrein

Charles Leclerc heeft de eerste race van het Formule 1-seizoen 2022 gewonnen. De Monegask won in Bahrein soeverein voor Ferrari-teamgenoot Carlos Sainz en Mercedes-coureur Lewis Hamilton. Regerend wereldkampioen Max Verstappen kwam door problemen met zijn Red Bull niet aan de finish.

Leclerc startte vanaf poleposition en was goed weg waardoor hij de leiding behield voor Verstappen en Sainz. Daarachter sloot Lewis Hamilton aan, terwijl ook Kevin Magnussen de als vierde gestarte Sergio Perez voorbij stak. Verliezer was Valtteri Bottas die vanaf zes terugzakte naar plek veertien, terwijl Alex Albon en Yuki Tsunoda plekken wonnen. Mick Schumacher maakte een spin mee nadat hij aangetikt werd door Esteban Ocon. Het leverde de Fransman vijf seconden straf op.

In de derde ronde maakte Magnussen een foutje, waarvan Perez profiteerde en doorschoof naar plek vijf. Twee ronden later verloor de Deen de zesde plek aan George Russell. Hamilton verloor langzaam maar zeker tijd op Sainz, waardoor Perez dichterbij kon kruipen en de Brit kon passeren. Het was Hamilton die na twaalf ronden als eerste naar binnen kwam en terugviel tot plek twaalf, waarbij opviel dat de Mercedes geen temperatuur in de harde banden had en hiermee veel tijd verloor.

Vooraan liep Leclerc langzaam maar zeker uit op Verstappen die na veertien ronden besloot om banden te wisselen. De Nederlander bleef net als Sainz op de zachte banden. Een ronde later volgden Leclerc, Perez en Russell. De stops zorgden ervoor dat Verstappen het gat met Leclerc in een keer gedicht had, maar de Monegask bleef net voor de Nederlander die in eerste instantie geen aanval kon wagen. Toch kwam de aanval er en ging Verstappen kortstondig aan de leiding, want Leclerc sloeg bij bocht vier weer terug. Een ronde later was er precies dezelfde situatie met Verstappen aan de leiding bij bocht 1 en Leclerc die daarna terugsloeg. Ook de derde poging mislukte, waarna Leclerc het gevecht vooralsnog in zijn voordeel besliste.

Verstappen verloor langzaam maar zeker terrein op Leclerc, waardoor de Nederlander na 31 van de 57 ronden besloot om nieuwe mediumbanden te nemen. Ferrari haalde direct hierop Leclerc binnen voor zijn tweede stop. De Monegask bleef nu iets ruimer voor Verstappen die van het team niet te veel mocht pushen. Het gat werd vooraan langzaam maar zeker groter en groter, waarbij Verstappen na 43 ronden opnieuw wisselde naar een setje softs. Hij viel terug naar plek drie omdat ook Red Bull-teamgenoot Perez binnen kwam. Van de Ferrari's kwam Sainz binnen, terwijl Leclerc nog even door reed.

De eerste uitvaller van de dag was Pierre Gasly die op elf ronden van het einde uitviel met een brandende AlphaTauri. Dit leverde een safety car op, waardoor het veld ineen schoof. Verstappen had ondertussen problemen met het stuur. Met nog zeven ronden te gaan werd het veld weer vrijgegeven. Leclerc was goed weg, terwijl Verstappen bij de laatste bocht iets te veel aan de binnenkant zat en het gevecht aan moest gaan met Sainz. Met nog drie ronden te gaan viel de Red Bull van Verstappen stil, waardoor de Nederlander uitvaller was. Ook teamgenoot Perez zag de vlag niet, omdat in de laatste ronde de achterzijde vastsloeg en de Mexicaan spinde.

Leclerc won na 57 ronden onbedreigd, voor Ferrari-teamgenoot Sainz. Verrassend werd Hamilton na de problemen van de Red Bull derde, voor Mercedes-teamgenoot George Russell. Kevin Magnussen bezorgde bij zijn terugkeer in de Formule 1 Haas vreugde door plek vijf te pakken, voor de Alfa Romeo van Valtteri Bottas, Esteban Ocon met de Alpine, Yuki Tsunoda met de AlphaTauri. Fernando Alonso met de Alpine en Guanyu Zhou pakte voor Alfa Romeo het laatste punt.