Kabinet komt sneller in actie: accijns op brandstof per 1 april omlaag

Het kabinet gaat al vanaf 1 april de accijnzen voor brandstof verlagen. Gisteren lekte uit dat de coalitiepartijen dat pas vanaf 1 juli konden doen, maar het lijkt toch sneller te kunnen worden ingevoerd. Ook de btw op de energierekening wordt verlaagd, maar dit kan niet eerder worden gerealiseerd dan per 1 juli. Dat meldt de Gelderlander.

De verlagingen zullen een voorlopig karakter hebben en gelden tot het einde van het jaar. Het kabinet trekt miljarden uit om het leed van de koopkrachtdaling door de hoge inflatie en prijsstijgingen door de Russische inval van Oekraïne te verzachten.

Volgens betrokkenen gaat de accijns op benzineprijs per 1 april met 17 cent omlaag en op diesel met 11 cent.

Greenpeace heeft kritiek geuit over het besluit de accijnzen op brandstof te verlagen. Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie van Greenpeace Nederland, zegt: "Fossiele brandstoffen zijn het probleem, ze zijn de aanjager van de klimaatcrisis maar ook van conflicten en oorlog. En dan wordt als oplossing fossiel nog verder gesubsidieerd door dit kabinet, dat is ongelofelijk"

Voor ruim 800.000 huishoudens die een inkomen hebben rond het sociale minimum was al 200 euro per huishouden toegezegd als tegemoetkoming voor de fors gestegen energierekening. Dit bedrag wordt omhooggetrokken naar minimaal 800 euro