Nieuwe Aston Martin cabrio haalt 350 km/u, tart natuurwet door zijn downforce

De nieuwe Aston Martin Valkyrie Spider (1.155 pk 6,5 liter V12) tart de natuurwetten. De topsnelheid is 330 km/u met open dak en 350 km/u wanneer het dak gesloten is. De cabrio produceert 1816 kilo downforce (neerwaartse kracht). Omdat de auto zelf maar 1000 kilo weegt, zou het betekenen dat de cabrio in theorie in de hoogste snelheid 'klevend' over het plafond door een tunnel zou kunnen rijden.

Er worden zo'n 85 exemplaren van dit model cabrio gebouwd, deze zijn allemaal al verkocht voor de prijs van 4,1 miljoen per auto. Lees verder bij de Gelderlander.

De Valkyire Spider heeft geprofiteerd van unieke technische oplossingen die zijn voortgekomen uit de gezamenlijk project van Aston Martin en Red Bull Advanced Technologies (RBAT).

Aston Martin Chief Executive Officer, Tobias Moers, zei: “De Aston Martin Valkyrie is het product van ongelooflijke innovatie en technologie, maar het ging vooral altijd om emotie. Met de Valkyrie Spider brengen we die passie en emotie naar een hoger niveau. De rijervaring belooft echt sensationeel te worden. Ik kan niet wachten om het geluid te horen van die 6,5-liter V12-motor die boven de 11.000 tpm komt met het dak verwijderd.”

Adrian Newey, Chief Technical Officer van Red Bull Racing, zei: “Vanaf het allereerste begin van het Aston Martin Valkyrie-project werden we gedreven door veeleisende doelen die veel verder gingen dan elke eerdere wegauto en de Valkyrie Spider brengt datzelfde ethos naar de hypercar met open cockpit. categorie. Wat je ziet is een eenvoudig verwijderbaar dakpaneel, maar de uitdaging om trouw te blijven aan het Valkyrie-concept was allesbehalve. Het handhaven van de aerodynamische prestaties met het dak verwijderd was van het allergrootste belang, evenals het tot een absoluut minimum beperken van onvermijdelijke gewichtstoename en het maximaliseren van het plezier voor de bestuurder.”