Asielzoekerscentrum in Rijswijk gaat na vijf jaar dicht

Rijswijk zet na vijf jaar een punt achter de opvang van asielzoekers. Voor de bijna 500 huidige bewoners wordt tegen de tijd van de sluiting van het azc in november een andere plek in Nederland gezocht. Het centrum had een turbulente start en één piek in overlast. Meer hierover bij het AD.

De emoties liepen hoog op toen Rijswijk toen het azc er 5 jaar geleden moest komen om de enorme toestroom van vluchtelingen uit Syrië op te vangen, maar ook toen er in 2019 een beslissing moest worden genomen of de volle vijf jaar van het contract met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) volgemaakt zou worden.

In 2019 bleek dat Rijswijk veel overlast ondervond van het azc, er was regelmatig geweld binnen het azc en bewoners van het centrum maakten zich schuldig aan winkeldiefstallen en intimidatie. De overlast was met name te wijten aan jonge mannen uit veilige landen, de zogenoemde kansloze asielzoekers. Men kon deze categorie niet weren uit het azc, maar nadat het azc beterschap beloofde en een veiligheidsplan op te zullen stellen besloot de gemeenteraad na een emotioneel debat om de vijf jaar vol te maken. 

Volgens het COA heeft het veiligheidsplan gewerkt en is de situatie verbeterd ten opzichte van 2019. "Zoals in elke wijk in Nederland is er ook weleens wat in een azc”, stelt een woordvoerder van het COA.