Meer maatwerk nodig bij IC-opname 80-plussers
Dat concluderen intensivist Lenneke van Lelyveld en UMC Utrecht hoogleraar Intensive Care Diederik van Dijk in hun promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht. Beiden pleiten voor een zorgvuldiger afweging of je een oudere op de IC moet opnemen of niet.
Nederland vergrijst en dat heeft zijn weerslag op onze gezondheidszorg. Hoewel op dit moment minder dan vijf procent van de Nederlanders tachtig jaar of ouder is, zijn zij verantwoordelijk voor meer dan tien procent van de ziekenhuisopnames en vijftien procent van de IC-opnames. Van Lelyveld startte haar onderzoek zo’n vijf jaar geleden. Het laat zien dat ouderen op de IC twee keer zo vaak sterven als jongeren. Ook na de IC-opname is hun sterftekans veel groter en hebben zij een grotere kans op fysieke en cognitieve achteruitgang. Oudere patiënten hebben daardoor vaak minder te winnen met een IC-opname dan jongeren.
Maar een IC-opname kán voor een oudere wel zinvol zijn, zelfs voor een 90-plusser. Uit het onderzoek van Lenneke blijkt dat niet alleen de leeftijd en de aard van de medische aandoening invloed hebben op de kans om een IC-opname goed te doorstaan, maar ook de mate van kwetsbaarheid. “Ik wil dus helemaal niet concluderen dat we ouderen niet meer op de IC moeten opnemen, maar wel dat we de voor- en nadelen per persoon goed met patiënten en hun naasten moeten bespreken.” Meer hierover op Skipr.