Skeletonster Bos op podium bij World Cup-finale, WK in aantocht

In het Oostenrijkse Innsbruck is het World Cup-seizoen voor de skeletonners vrijdag alweer afgesloten. Het was alweer de derde wedstrijd van de winter op de olympische baan van 1976 en in totaal de achtste van het seizoen, dat over twee weken afgesloten wordt met het WK in Altenberg.

Mannen
De volledig top-5 van de World Cup-stand was afwezig: zij waren in Altenberg aan het testen voor het aankomende WK aldaar. De Rus Alexander Tretiakov liet zien mooi gebruik te kunnen maken van hun afwezigheid en was in run één de snelste, twee honderdsten voor de Brit Craig Thompson. De Rus Nikita Tregubov (+0,20) streed met de Oostenrijker Samuel Maier (+0,27) en de Brit Marcus Wyatt (+0,33), gevolgd door een trio aan Zuid-Koreanen: olympisch kampioen Yun Sung-bin (+0,34), Kim Ji-soo (+0,36) en Jung Seung-gi (+0,38).

In de tweede run was Yun met enige afstand de beste der Zuid-Koreanen: 'Iron Man' nam met 0,32 seconden de leiding en ging met 0,14 seconden voorbij Wyatt. Maier ging op zijn thuisbaan weer bloedsnel door de laatste bochten en dook twee honderdsten onder Yun's tijd door. Tregubov kwam flink tekort en leverde drie posities in, waarna Thompson in een thriller met 0,04 seconden plek één pakte. Veteraan Tretiakov mocht het afmaken tegen de jongelingen die op één en twee stonden en dat deed de Rus met 0,23 seconden - Thompson en Maier pakten hun eerste podiumplek ooit.

Martins Dukurs schrijft voor de zoveelste keer het eindklassement in de World Cup op zijn naam, dat was vooraf al zeker. Alexander Gassner uit Duitsland en Dukurs' broer Tomass staan ook op het podium van het eindklassement.

Vrouwen
Innsbruck is een korte baan en dus telt de start extra mee, waardoor het niet verwonderlijk was dat Elena Nikitina met afstand de snelste tijd noteerde in run één. De Russische startraket was 0,39 seconden sneller dan de thuisfavoriete en World Cup-leidster Janine Flock én de Nederlandse Kimberley Bos. Valentina Margaglio uit Italië was op 0,45 seconden de naaste belaagster wat het podium betreft, voor de Britse Brogan Crowley (+0,54) en de Russische Yulia Kanakina (+0,59), nog een startkanon.

Kanakina leverde in run twee haar plek in bij de Duitse Tina Hermann, Crowley dook acht honderdsten onder de tijd van de Duitse en pakt sowieso haar beste resultaat ooit. Margaglio was nog eens 0,19 sneller, maar werd met vijf honderdsten verslagen door Bos, die zo zeker een podiumplek pakte. Flock was precies een kwart seconde sneller en was daarmee definitief zeker van de eindwinst in het World Cup-klassement, maar op Nikitina stond voor de dagwinst geen maat: de rappe Russische sloot het World Cup-seizoen af door met 0,39 seconden de winst te pakken.