FOK! Wat een weer: zuidelijke stroming

Hallo luitjes!  

We bevinden ons in een zuidelijke stroming en daarmee komt er steeds zachte lucht onze kant op. Voorlopig is niets dat er op wijst dat het flink gaat afkoelen, gaat vriezen en/of de eerste sneeuwvlokken gaan vallen. Dit is voorlopig een utopie.

Gisteren begonnen we met een smalle regenzone en die bracht zo'n 2 tot 4 mm in de regenmeters. Daarna volgde er nog een trog en die was behoorlijk actief. Die trok van Zuid-Holland naar Drenthe. De verwachting was echter dat die over het noorden zou trekken, maar zoals gebleken is kwam die een stuk zuidelijker uit. Het was een actief geval. Op veel plaatsen viel er meer dan 10 mm en ook was er sprake van onweer en hagel. De melding van 35 mm in Amersfoort waag ik echter te betwijfelen. De treksnelheid was namelijk heel hoog en ook de omliggende stations kwamen niet verder dan 10 tot 15 mm. Maar het telt wel even mee. De pechvogel van de dag was, zoals zo vaak, uw weerman. Dat buiencomplex trok net 5 km onderlangs.  

Na die trog trokken er nog een aantal lichtere buien over de noordelijke helft van het land, maar veel had dat niet om het lijf. Inmiddels is de radar vrijwel leeg. Zodoende blijft het de rest van de avond en komende nacht op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur liggen tussen de 5 graden in het oosten tot 9 aan zee.

Vandaag beginnen we de dag met zonnige perioden. Zeker in de oostelijke helft is het prima weer. In de westelijke provincies neemt in de middag de bewolking toe en uiteindelijk kan er daar ook wat lichte regen gaan vallen. Voordat het in het oosten bewolkt gaat worden zitten we al een eind in de middag. Uiteindelijk valt er overal wel een beetje regen. Ik denk zo'n 1 tot 3 mm. In het oosten misschien iets meer. In de avond klaart het in het westen weer op. De maxima liggen gemiddeld gezien rond de 13 graden. In het noorden wat lager en in het zuiden wat hoger.

Ook de komende dagen hoeven we niet op veel zon te rekenen. De lucht is zacht en vochtig waarmee veel bewolking wordt aangevoerd. Met name op zondag kan er ook behoorlijk wat regen vallen.

Tot ziens!  

En de groetjes van qltel en DJMO.  

 

Meer weer op FOK!

Lichtstraal in Purmerend (Foto: Pukeko)
Een mooie zonnestraal vanuit Purmerend. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.