Van der Poel wint Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel heeft de 104e editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. In een mooie koers rekende de Nederlander na 243 kilometer koersen in een rechtstreeks gevecht af met rivaal Wout van Aert.

Na wat beschietingen ontstond er een kopgroep van zes man met daarin Danny van Poppel. Hun maximale voorspong was zo'n acht minuten. Met nog zo'n 100 kilometer te gaan, begon het al onrustig te worden in het peloton. De voorsprong van de kopgroep liep dan ook terug.

Uit het peloton probeerden verschillende renners tevergeefs weg te rijden. Zo'n 50 kilometer voor de streep was de kopgroep teruggepakt door het peloton. Het was Alaphilippe, die zijn debuut maakt in de Ronde, die ten aanval trok. Hij kreeg Turgis mee. Daarachter een groepje met Van Aert en Van der Poel en zij wisten aan te sluiten. Niet veel later sloot een uitgedund peloton weer aan.

Niet veel later probeerde Alaphilippe wederom weg te rijden. Van de Poel sloot aan en even later ook Van Aert. Het drietal sloeg een gaatje op de Taaienberg. Op 35 kilometer voor de streep viel Alapahilippe toen hij tegen een motor van de jury reed nadat Van der Poel die nog net kon ontwijken. De Franse wereldkampioen schreeuwde het uit van de pijn en kon niet meer verder.

Van der Poel en Van Aert wisten hun voorsprong op de achtervolgers langzaam uit te bouwen door goed samen te werken. Naesen probeerde nog uit de achterliggende groep weg te rijden, maar de Belg werd even later gegrepen. Voorop bleef het verschil met de achtervolgers rond de minuut. Het bleef spannend naarmate de finish dichterbij kwam.

Met het ingaan van de laatste kilometer begonnen de twee kemphanen naar elkaar te loeren.  De Nederlander ging aan en Van Aert kwam naast hem. Het was Van der Poel die nipt als eerste over de finish kwam en daarmee in de voetsporen van zijn vader Adrie treedt, die de koers in de jaren 80 won.