'Roken kost meer levens dan corona'

René Medema, baas van het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, maakt zich zorgen aangezien de regering blijkbaar wel koste wat kost de verspreiding van het coronavirus wil bestrijden, terwijl anti-rookmaatregelen maar niet van de grond komen.

"Corona moet koste wat kost bestreden worden, maar dat er meer mensen aan kanker overlijden, lijkt niet gezien te worden. Dat wij niet in staat zijn sigaretten de supermarkt uit te zetten, vind ik absurd," klaagt Medema, voorzitter van de raad van bestuur en hoogleraar medische oncologie.

Supermarkten
Hij vindt een streng anti-rookbeleid beter te verdedigen dan een streng coronabeleid, vooral als je in ogenschouw neemt dat roken meer dan 19.000 mensenlevens per jaar kost, veel meer dan COVID-19.

Medema heeft dan ook genoeg van de 'praatjes voor de bühne' over duurzaamheid van de supermarkten, vooral omdat zij nog steeds sigaretten verkopen. "Als zij echt om de gezondheid van klanten geven, stoppen ze daar vandaag nog mee."

Medema wil de coronaslachtoffers niet bagatelliseren, maar ziet dat 80 procent van de 10.000 longkankerdoden wordt veroorzaakt door roken. Roken is verder verantwoordelijk voor het ontstaan van hoofd-halskanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, darmkanker, blaaskanker, borstkanker, de longziekte COPD en hartproblemen.

"Roken is een grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan corona."

Fipronil-ei
"Een fipronil-ei halen wij direct uit de supermarkt, vanwege een hele kleine dosis schadelijke insecticide. Maar daar zit een veel kleiner gezondheidsrisico aan dan aan tabak. Als consument kun je denken: het ligt in de supermarkt, dus het zal wel goed zijn. Daarom is het ook zo fijn dat Lidl géén rookwaar meer verkoopt", legt de hoogleraar uit, terwijl hij verder uitlegt dat de Nederlandse economie prima zonder tabak kan.

"Als heel Nederland stopt, zou dat in één klap dertig procent minder sterfte aan kanker opleveren. Dertig procent! Dertig procent van álle sterfgevallen aan kanker is te wijten aan tabak. Ter vergelijking: wij doen als doktoren en onderzoekers snoeihard ons best voor betere kankerbehandelingen. We boeken jaarlijks anderhalf procent gezondheidswinst. Daar zijn we hartstikke blij mee. Voor dertig procent gezondheidswinst moeten wij zo’n twintig jaar werken. We zouden in één klap twintig jaar verder zijn als we tabak uitbannen!"

Verdienmodel over de rug van de bevolking
Het feit dat tabak de staat 2,4 miljard euro aan accijnzen oplevert lijkt de grote boosdoener. De geschatte zorgkosten liggen een stuk lager, rond de 500 miljoen euro, dus er wordt enorm veel geld binnengeharkt met de verkoop van tabak. Medema vindt dat evenwel verwerpelijk. "Waar hebben we dat precies aan verdiend? Aan de ellende van onze bevolking."